IK, STA

 |  Svet

Facebook Trumpa blokiral do leta 2023

Šele nato bodo na največjem družbenem omrežju na svetu preučili, ali navzočnost nekdanjega ameriškega predsednika na Facebooku še naprej predstavlja grožnjo za javno varnost

Donald Trump, nekdanji predsednik ZDA

Donald Trump, nekdanji predsednik ZDA
© Gage Skidmore / WikiCommons

Facebook je sporočil, da bo nekdanji ameriški predsednik Donald Trump zaradi kršitve pravil na njihovem družbenem omrežju blokiran do začetka leta 2023, nato pa bodo s pomočjo strokovnjakov preučili, ali njegova navzočnost na Facebooku še naprej predstavlja grožnjo za javno varnost.

Facebook, Twitter in Youtube so Trumpa januarja zaradi podžiganja nasilja po napadu njegovih privržencev na ameriški Kapitol blokirali tik pred koncem njegovega mandata. Trump sicer še naprej trdi, da so mu zmago na predsedniških volitvah novembra lani ukradli.

Neodvisni nadzorni odbor družbenega omrežja Facebook je sicer že v začetku maja odločil, da Trump še ne sme nazaj na Facebook. Odbor pa je kritiziral odločitev Facebooka o trajni blokadi in podjetju naročil, da to utemelji.

Pri Facebooku so izpostavili, da si Trump zaradi svojih kršitev njihovih pravil zasluži najstrožjo kazen, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dvoletna prepoved sicer velja do 7. januarja 2023, saj je bil Trump z omrežja izključen 7. januarja letos. Če bodo ocenili, da je to potrebno, jo bodo nato še podaljšali.

"Glede na resnost okoliščin, ki so vodile v suspendiranje Trumpa, menimo, da predstavljajo njegova dejanja resno kršitev naših pravil, ki si zasluži najvišjo možno kazen v skladu z novimi izvršnimi protokoli," je sporočil podpredsednik Facebooka za globalne zadeve Nick Clegg.

"Glede na resnost okoliščin, ki so vodile v suspendiranje Trumpa, menimo, da predstavljajo njegova dejanja resno kršitev naših pravil, ki si zasluži najvišjo možno kazen v skladu z novimi izvršnimi protokoli."

Nick Clegg,
podpredsednik Facebooka za globalne zadeve

Facebook je obenem posodobil svoje politike in, kot je zatrdil Clegg, politikom ne bo več nudil splošne imunitete za njihove zavajajoče ali žaljive objave zgolj na osnovi tega, da so njihovi komentarji zanimivi za širšo javnost oziroma vredni objave. Odslej bodo objave politikov obravnavali po enakih merilih kot objave vseh drugih.

"Vemo, da bodo številni ljudje na nasprotnih političnih bregovih današnjo odločitev kritizirali. A naša naloga je, da sprejemamo odločitve na čim bolj sorazmeren, pošten in pregleden način," je še poudaril Clegg.

In res je že kmalu sledila pričakovana kritika. Odzval se je Trump, ki je dvoletno blokado označil kot "žalitev za rekordnih 75 milijonov" svojih volivcev ter ponovil trditev, da so mu lanske volitve ukradli. Facebook je (ponovno) obtožil cenzure in utišanja. Pričakovano.

wNwNIOHvnqU

KrSjHmGT3_k

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.