Pamflet

Spoštovani.

Praviloma se ob branju pamfletov g. Bernarda Nežmaha le nasmehnem in si mislim, da gre za pametno potezo uredništva, da se revija vsaj delno uravnoteži. To bi težko trdili za časnik Demokracija, kjer verjetno ne boste našli nobenega ugovora ali kritike Velikega vodje, ali pa za časnik Družina, kjer je malo verjetno, da bi kdaj natisnili tudi najmanjši dvom o tem, ali bog zares obstaja.

Kljub temu pa se mi včasih zazdi, da je treba ugovarjati, pa čeprav zoper banalne ugotovitve. V zadnjem pamfletu vašega omenjenega komentatorja namreč najdemo za lase privlečeno trditev o številu demonstrantov, ko so organizatorji ocenili, da je šlo za 40 tisočglavo množico, medtem ko je »policija, ki ima največ izkušenj in vedenj o ocenjevanju velikosti množice, objavila, da je bilo zbranih približno 15 tisoč demonstrantov.« Organizatorji demonstracij (menda je šlo za 57. demonstracije zoper trenutno vlado) torej ne vedo ničesar, ker pač nimajo izkušenj in vedenj, policija pa ve vse - tako je bilo vsaj razumeti komentar. Avtor prispevka sicer navede, da številke same po sebi niso usodne, ampak to šele potem, ko namigne, da ga številke organizatorjev protestov ne prepričajo, da bolj verjame policiji. Toda toliko je pa g. Nežmah že star, da bi moral vedeti, da organizatorji demonstracij vedno malo pretiravajo navzgor, policija pa navzdol. Sam sem ocenil, da je bilo demonstrantov okoli 27.500. (Tu bi prišel še kako prav star slovenski pregovor, da je resnica nekje na sredini.) Ta številka se zdi še toliko bolj realna, ker gre za povprečje trditev demonstrantov in policije. Prav bi bilo torej, ko bi vaš komentator operiral s to ali podobno številko, ne pa kar takoj s številko policije, ki je bila po mojem mnenju precej pod minimumom sprejemljivega. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.