IK, STA

23. 6. 2021  |  Svet

Slovenija zaradi nespoštovanja državljanskih svoboščin v družbi Kolumbije, Etiopije in Mjanmara

Mednarodna zveza za civilno družbo Civicus je danes Slovenijo uvrstila na seznam držav, ki jih spremlja zaradi upada spoštovanja temeljnih državljanskih svoboščin

Policijsko nasilje nad protestniki v času Janševe vlade

Policijsko nasilje nad protestniki v času Janševe vlade
© Janez Zalaznik

Mednarodna zveza za civilno družbo Civicus je danes Slovenijo uvrstila na seznam držav, ki jih spremlja zaradi upada spoštovanja temeljnih državljanskih svoboščin. Janševa vlada z zmanjšanjem financiranja slabi civilnodružbene organizacije ter napada novinarje in nacionalno tiskovno agencijo, kar vodi do krčenja državljanskih svoboščin, so zapisali.

Spletna platforma Monitor Civicus, ki v 196 državah spremlja stanje na področju državljanskih svoboščin, vključno s svobodo izražanja, združevanja in mirnega zbiranja, je danes predstavila nov seznam držav, ki jih opazuje. Nanj je dodala Slovenijo, Kolumbijo, Etiopijo, Čad in Mjanmar, so sporočili iz zveze.

Kot so poudarili, vlada Janeza Janše od prevzema oblasti "pandemijo covida-19 uporablja kot pretvezo, da bi skušala sprejeti ukrepe, ki vplivajo na temeljne človekove pravice". Civilnodružbene organizacije so po navedbah Civicusa deležne zmanjšanja sredstev, vlada pa svoje odločitve utemeljuje s trditvami, da bo ta denar preusmerjen v omejevanje pandemije.

"Vlada Janeza Janše od prevzema oblasti pandemijo covida-19 uporablja kot pretvezo, da bi skušala sprejeti ukrepe, ki vplivajo na temeljne človekove pravice."

Civicus,
mednarodna zveza za civilno družbo

Dodali so, da je ogrožena tudi pravica do mirnega zbiranja, saj je vlada med pandemijo popolnoma prepovedala proteste. "Odkar je Janša nastopil mandat, ljudje vsak petek organizirajo protivladne proteste, vendar so bili protestniki deležni nezakonitih in nesorazmernih sankcij, vključno z globami do višine 10.000 evrov," so zapisali.

"Poleg tega je predsednik vlade na Twitterju prevzel slog nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, v okviru katerega nenehno napada in diskreditira neodvisne novinarje, jih označuje za 'lažnivce', novinarke pa je poimenoval 'prestitutke'," so zapisali.

Opozorili so še, da se s političnimi in ekonomskimi pritiski sooča tudi Slovenska tiskovna agencija (STA). Vlada je ustavila financiranje agencije, in to kljub opozorilu EU pred takšnimi poskusi pritiska na javne medijske hiše. "Hkrati izvaja pritisk na njeno vodstvo in jo tako poskuša uničiti," so poudarili.

Slovensko vlado so pozvali, naj preneha z napadi na nevladne organizacije, razveljavi odločbe, s katerimi je omejila njihovo financiranje. Med priporočili vladi sta tudi spoštovanje svobode izražanja ter prenehanje izvajanja pritiska na medijske hiše in STA.

"Odkar je Janša nastopil mandat, ljudje vsak petek organizirajo protivladne proteste, vendar so bili protestniki deležni nezakonitih in nesorazmernih sankcij, vključno z globami do višine 10.000 evrov."

Civicus,
mednarodna zveza za civilno družbo

Civicus je tudi institucije EU pozval, naj nemudoma ukrepajo v zvezi s kršitvami temeljnih pravic v Sloveniji. "Monitor Civicus je stanje v Sloveniji decembra 2020 znižal na zoženo, kar je že opozorilni znak. Zato pozivamo evropske ustanove, naj bodo pozorne na naglo krčenje civilnodružbenega prostora v Sloveniji, ki se je pod vlado Janeza Janše znašla v spirali nenehnega poslabševanja," je povedala vodja preiskovanja civilnodružbenega prostora za Evropo v združenju Aarti Narsee.

Oceno zoženo, ki je druga najvišja na petstopenjski lestvici, ima skupaj 40 držav. Običajno jo prejmejo tiste, v katerih so demokratične svoboščine, kot so svoboda izražanja, mirnega zbiranja in združevanja, vse pogosteje kršene.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.