Oštro.si

 |  Politika

Zavajanje: Janševa vlada ni izboljšala lanskega dosežka v trajnostnem razvoju

Večina podatkov, uporabljenih za izračun letošnjega indeksa trajnostnega razvoja Slovenije, se nanaša na stanje pred letom 2020

Minister Zvonko Černač, tesni zaupnik predsednika vlade in vodja vladne službe za evropske zadeve in kohezijo, v tajnosti pripravlja načrt za porabo petih milijard evrov evropskih sredstev.

Minister Zvonko Černač, tesni zaupnik predsednika vlade Janeza Janše in vodja vladne službe za evropske zadeve in kohezijo
© Borut Krajnc

»V trajnostnem razvoju smo v svetovnem vrhu. Janševa vlada je izboljšala lanski dosežek,« je tvitnila Špela Rotar, svetovalka ministra brez resorja Zvonka Černača, ki je pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Hkrati je delila fotografijo lestvice desetih držav z najvišjim indeksom trajnostnega razvoja, na kateri je Slovenija na devetem mestu. Tvit je delil tudi predsednik vlade Janez Janša.

Špela Rotar se je pri tem sklicevala na poročilo o trajnostnem razvoju za leto 2021, katerega del je tudi indeks trajnostnega razvoja, ki so ga objavili strokovnjaki iz mreže za trajnostne rešitve Sustainable Development Solutions Network, meri pa oddaljenost držav od ciljev trajnostnega razvoja.

Slovenija je letos po vrednosti indeksa zasedla deveto mesto med 165 državami. A za vse države niso bili upoštevani enaki pogoji, avtorji poročila pa so opozorili, da poročila niso namenjena nadzoru napredka na področju trajnostnega razvoja.

Povišanje slovenskega indeksa, ki se je z lanske vrednosti 79,8 dvignil na 81,6, je posledica posodobljenih vrednosti kazalnikov, med katerimi večina temelji na podatkih iz let 2018 in 2019. Aktualna vlada je v tem mandatu lahko vplivala le na tri kazalnike, ki temeljijo na podatkih iz leta 2021.

Kaj meri indeks trajnostnega razvoja in zakaj vrednosti indeksa ni mogoče primerjati med leti, si lahko preberete v neprofitnem spletnem mediju Oštro.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.