DK, STA

13. 7. 2021  |  Politika

Plenković: »Na Hrvaškem ne bo obveznega cepljenja«

"Ni niti teoretične možnosti, da bi bilo cepljenje obvezno," je dejal hrvaški premier Andrej Plenković

Andrej Plenković

Andrej Plenković
© Flickr

Hrvaški premier Andrej Plenković je zatrdil, da cepljenje proti covidu-19 na Hrvaškem ne bo obvezno. Ob tem je izpostavil, da je pomembno spodbuditi ljudi, da se cepijo. Dejal je, da za vladno pogojevanje plačila državnih covidnih podpor podjetnikom z evropskimi digitalnimi covidnimi potrdili za delavce ni nobenih zakonskih ovir.

"Ni niti teoretične možnosti, da bi bilo cepljenje obvezno," je Plenković po seji vrha HDZ v ponedeljek zvečer odgovoril na novinarsko vprašanje, ali razmišlja o uvedbi obveznega cepljenja. Poudaril je, da je cepljenje pomembno, ker je Hrvaška turistična država, gostje pa morajo biti varni.

Hrvaška vlada je načrtovala, da bodo do konca junija cepili med 50 in 55 odstotkov polnoletnih državljanov, a načrta niso uspeli izpolniti, ker mnogi hrvaški državljani iz različnih razlogov nasprotujejo cepljenju.

Do ponedeljka so cepili nekaj več kot 1,55 milijona ljudi, kar znaša 38,3 odstotka prebivalstva oziroma 46,2 odstotka polnoletnih državljanov. Popolnoma cepljenih je 38,5 odstotka polnoletnih državljanov, je objavil hrvaški štab civilne zaščite.

Plenković je komentiral tudi vladno napoved, da bodo državne covidne podpore podjetnikom pogojevali s potrdili za delavce o cepljenju, prebolelosti ali negativnem testu na covid-19. Menil je, da takšna odločitev ni v nasprotju s hrvaško ustavo ali delovno zakonodajo. Napovedal je, da bodo v naslednjih dneh nadaljevali pogovore s socialnimi partnerji o novem modelu izplačila covidnih podpor podjetnikom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.