STA

 |  Svet

V Francijo po novem le z manj kot 24 ur starim negativnim testom

Francija zaostruje pogoje vstopa v državo za več evropskih držav

Francija zaostruje pogoje vstopa v državo za več evropskih držav, je sporočil premier Jean Castex. Od nedelje bodo morali necepljeni, ki bodo prišli v Francijo iz šestih evropskih držav, predložiti negativen test na novi koronavirus, ki ni starejši od 24 ur, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrep bo veljal za prihode iz Velike Britanije, Španije, Portugalske, Cipra, Grčije in Nizozemske. Potniki bodo lahko predložili hitri ali PCR test.

Do sedaj je veljalo, da so morali potniki iz Velike Britanije predložiti test, ki ni bil starejši od 48 ur. Za prihode iz omenjenih držav članic EU pa je bil lahko test star 72 ur.

Castex je še pojasnil, da potniki, ki so bili cepljeni s cepivom, ki ga je odobrila Evropska agencija za zdravila, ne bodo potrebovali negativnega testa na novi koronavirus.

Francija je na t. i. seznam rdečih držav med drugim dodala še Tunizijo, Mozambik, Kubo in Indonezijo. Prihodi iz teh držav so možni le iz nujnih razlogov, pri čemer morajo tudi cepljeni v sedemdnevno karanteno.

V Franciji v zadnjih tednih beležijo porast števila okužb, v petek so potrdili skoraj 11.000 novih okužb. Vlada si prizadeva za pospešitev cepljenja prebivalstva. Francoski predsednik Emmanuel Macron je ta teden sporočil, da bodo morali biti obvezno cepljeni vsi zdravstveni delavci, za obisk večine javnih prostorov pa se bodo morali necepljeni testirati.

sGMAB7Wm4ew

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.