IK, STA

 |  Politika

Levica prehitela LMŠ, Janševa vlada z rekordno nizko podporo

Delo Janševe vlade kot neuspešno ocenjuje že več kot 71 odstotkov vprašanih

Janez Janša, predsednik vlade, ki pada

Janez Janša, predsednik vlade, ki pada
© Borut Krajnc

Najnovejša anketa VOX populi kaže, da delo vlade kot uspešno ocenjuje 26 odstotkov vprašanih, kot neuspešno pa 71,9 odstotka. Ob morebitnih volitvah bi največ volivcev prepričala SDS, sledila bi ji SD, tretja pa bi bila Levica. Svojo pozicijo na vrhu priljubljenosti politikov ohranja evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak.

Vlada je v tokratni javnomnenjski raziskavi zabeležila rekordno nizko podporo, saj njeno delo kot neuspešno ocenjuje 71,9 odstotka vprašanih, kar je 5,8 odstotne točke več kot minuli mesec, kaže tokratna anketa Vox populi, ki jo za časnika Dnevnik in Večer izvaja agencija Ninamedia. Kot uspešno je delo vlade ocenilo 26 odstotkov vprašanih, kar je za 3,8 odstotne točke manj kot junija.

Če bi bile volitve v DZ v nedeljo, bi največ vprašanih volilo največjo koalicijsko stranko SDS. Volilo bi jo 18,2 odstotka vprašanih oziroma 0,9 odstotne točke manj kot v zadnjem merjenju.

Sledile bi ji SD z 12,7 odstotka podpore (junija 12,1) in Levica z 10,1 odstotka podpore (junija 6,9). LMŠ bi volilo 9,2 odstotka vprašanih (junija 8,8), NSi pa 4,7 odstotka vprašanih (junija 6,5). Sledi SAB, ki bi jo v tokratnem merjenju volilo 3,6 odstotka anketirancev (junija 3,4).

1. SDS - 18,2 %
2. SD - 12,7 %
3. Levica - 10,1 %
4. LMŠ - 9,2 %
5. NSi - 6,5 % 

Sledi stranka SLS, ki bi prejela 1,1 odstotka podpore (junija 2,3). Podpora je nekoliko padla stranki DeSUS, ki bi prejela 0,7 odstotka podpore (junija 0,9) in stranki SNS, ki bi jo volilo 0,6 odstotka vprašanih (junija 1,1). SMC bi prejela 0,3 odstotka (junija 0,6).

Kot še kažejo rezultati ankete, je nekoliko upadalo število neopredeljenih volivcev in število vprašanih, ki ne bi volili. Tako je 29,6 odstotkov vprašanih odgovorilo, da ne vedo, koga bi volili (junija 30,5), 6,5 odstotka vprašanih pa se volitev sploh ne bi udeležilo (junija 6,5).

Po izračunu in na podlagi glasov opredeljenih volivcev, bi SDS prejela 28 sedežev v državnem zboru, SD 19, Levica 15, LMŠ 14, NSi 7 in SAB 5.

Ljudmila Novak še vedno pred Borutom Pahorjem

Na vrhu lestvice priljubljenosti slovenskih politikov še naprej ostaja nekdanja predsednica NSi in evropska poslanka Ljudmila Novak. Sledita ji predsednik republike Borut Pahor na drugem mestu in predsednik DZ Igor Zorčič na tretjem mestu.

Na četrtem mestu ostaja predsednica SD in evropska poslanka Tanja Fajon, sledijo evropski poslanec Milan Brglez, ljubljanski župan Zoran Janković, poslanec SD Dejan Židan, predsednik LMŠ Marjan Šarec in minister za zunanje zadeve Anže Logar. Prvo deseterico najbolj priljubljenih politikov zaključuje predsednica SAB Alenka Bratušek.

Predsednik vlade Janez Janša je zasedel šele 20. mesto, sledita mu še poslanska SDS Eva Irgl na 21. mestu in predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je zasedel zadnje, 22. mesto.

V tokratni anketi so vprašane še spraševali o glasovanju na referendumu o noveli zakona o vodah. 60,9 odstotka vprašanih je glasovalo proti noveli zakona o vodah. O teh, ki so glasovali proti, jih je 59,9 odstotka anketiranih odgovorilo, da so tako glasovali, ker ke bil zakon slab in ni ščitil vodnih virov, 28,2 odstotka pa zato, ker ne zaupajo vladi.

Za novelo zakona o vodah je glasovalo 12,2 odstotka vprašanih. Od tistih, ki so na referendumu podprli novelo, jih je 67,1 odstotka tako glasovali zato, ker je bil po njihovem mnenju zakon dober in je dobro ščitil vodne vire, 24,3 odstotka pa ker zaupajo vladi.

Vox populi je javnomnenjski raziskovalni projekt časnikov Dnevnik in Večer. Agencija Ninamedia je tokratno merjenje opravila med 13. in 15. julijem, na vzorcu 700 oseb.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.