IK, STA

 |  Politika

»Sloveniji škodujejo tisti, ki spodkopavajo vladavino prava in svobodo medijev«

Na razmere v Sloveniji in trditve predsednika vlade Janeza Janše se je odzval evropski komisar Janez Lenarčič

Kandidat za evropskega komisarja Janez Lenarčič med zaslišanjem v Bruslju

Kandidat za evropskega komisarja Janez Lenarčič med zaslišanjem v Bruslju
© EP

Evropski komisar Janez Lenarčič je ob prihodu na zasedanje ministrov EU za evropske zadeve na Brdu pri Kranju poudaril, da "Sloveniji škodujejo tisti, ki spodkopavajo vladavino prava in svobodo medijev, ne pa tisti, ki opozarjamo na problematičnost tega početja". Tako se je odzval na kritike zaradi svojih izjav o poročilu o vladavini prava v EU.

"Nikoli in nikjer se nisem zavzemal za to, da bi Sloveniji kakorkoli pogojevali, omejevali ali celo odvzemali evropska sredstva. Nasprotno, upam in želim, da do česa takega ne bi nikoli prišlo. In prav zato opozarjam na določena ravnanja vlade, ki bi lahko pripeljala Slovenijo v precej neugoden položaj, kar se tiče koriščenja evropskih sredstev," je poudaril Lenarčič.

Dodal je, da opaža, da se nekateri visoki predstavniki slovenske vlade na njegova dobronamerna opozorila odzivajo z grobimi napadi in žaljivkami. "Takšen način komunikacije je zame nesprejemljiv in zato se ne želim odzivati na takšne izpade," je dejal v izjavi za novinarje.

"Želim pa poudariti, da Sloveniji škodujejo tisti, ki spodkopavajo vladavino prava in svobodo medijev, ne pa tisti, ki opozarjamo na problematičnost tega početja," je še sklenil.

Lenarčič je bil v zadnjih dneh na družbenih omrežjih deležen kritik zaradi svojih izjav ob objavi poročila Evropske komisije o vladavini prava v državah članicah. Dejal je, da Evropska komisija sporoča, da obstajajo na področju vladavine prava v Sloveniji resne skrbi, zlasti glede neodvisnosti tožilstva in medijev. Ob tem je izpostavil, da komisija glede STA jasno sporoča, da se financiranje agencije ne more pogojevati z okrnjenjem njene neodvisnosti.

Premier Janez Janša je v odzivu na Twitterju zapisal, da gre za politično izjavo komisarja Lenarčiča, ki se je pridružil nekaj posameznikom v Evropski komisiji pri pogojevanju evropskih sredstev za okrevanje za Slovenijo. "In ostal na srečo v manjšini. Gre za prvi znani primer, ko je nek komisar skušal neposredno oškodovati lastno državo," je zapisal.

PyjkjDvJZtY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.