DK, STA

 |  Politika

Ukaz o obveznem cepljenju javnih uslužbencev?

Biden je pod vse večjim pritiskom zdravstvenih strokovnjakov, naj ukaže obvezno cepljenje za vse, ki dobivajo plače iz zveznega proračuna, saj prepričevanje tistih, ki se nočejo cepiti, več ni dovolj

© pixabay.com

Ameriški predsednik Joe Biden je pod vse večjim pritiskom zdravstvenih strokovnjakov, naj ukaže obvezno cepljenje proti covidu-19 za vse, ki dobivajo plače iz zveznega proračuna, saj prepričevanje tistih, ki se nočejo cepiti v času širjenja nove koronavirusne različice delta, več ni dovolj.

Biden je potrdil ukaz, da se bodo morali v naslednjih dveh mesecih cepiti vsi zdravstveni uslužbenci ministrstva za veteranske zadeve, ki jih je 115.000. Novinarko, ki ga je vprašala o tem ob srečanju z iraškim premierjem Mustafo al Kadimijem, je sicer v šali označil za "tečko", vendar je vseeno potrdil ukaz o cepljenju.

Biden bi lahko izdal tudi ukaz o obveznem cepljenju vsega vojaškega osebja ZDA, vendar se za zdaj za to še ni odločil. Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je dejala, da Bela hiša podpira bolnišnice, ki zahtevajo od osebja, da se cepi, vendar pa je dodala, da ima zvezna vlada le določena pooblastila, ne pa vseh.

Včeraj je 60 zdravstvenih organizacij iz združenj preko krovnega Ameriškega zdravstvenega združenja (AMA) pozvalo vse bolnišnice in druge zdravstvene ustanove, naj zahtevajo, da se osebje cepi.

K cepljenju je začelo pozivati tudi več republikancev in televizija Fox News, med njimi tudi znani televizijski voditelj in podpornik Donalda Trumpa Sean Hannity, ki je doslej udrihal čez Bidna zaradi pozivov k cepljenju.

St. Lous se je včeraj pridružil Los Angelesu z zahtevo po nošenju mask v zaprtih javnih prostorih tudi za cepljene, Kalifornija je naznanila, da bodo morali biti vsi državi uslužbenci cepljeni do konca avgusta, podoben ukrep pa je za mesto New York napovedal tudi župan Bill de Blasio.

K cepljenju je začelo pozivati tudi več republikancev in televizija Fox News, med njimi tudi znani televizijski voditelj in podpornik Donalda Trumpa Sean Hannity, ki je doslej udrihal čez Bidna zaradi pozivov k cepljenju.

Republikanci namreč ugotavljajo, da s širjenjem različice delta umirajo "njihovi". Demokrati večinoma nimajo težav s cepljenjem, ki pa zelo zaostaja v konservativnih delih Amerike. Tam je sedaj največ novih okužb in smrti.

Do ponedeljka se je s koronavirusom v ZDA po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa okužilo 34,5 milijona ljudi, umrlo pa jih je že skoraj 611.000. V tednu do 11. julija je bilo povprečje novih okužb na dan 19.000, v tednu do 25. julija pa že 52.000.

Naraščanje okužb in smrti je glede na statistiko ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi bolezni le nekoliko predramilo tiste, ki so doslej zavračali cepljenje. V soboto se je v ZDA cepilo 657.000 ljudi, v nedeljo 780.000 in povprečje sedmih dni je sedaj 583.000 na dan. Tedne prej pa je bilo 525.000 na dan.

Ob upoštevanju tistih, ki so preboleli covid-19, in cepljenih je precepljenost v ZDA trenutno 67-odstotna. Zdravstveni strokovnjaki opozarjajo, da bi morali doseči vsaj 83-odstotno precepljenost.

ayxqRZIItmY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.