STA

10. 8. 2021  |  Svet

»Tudi vplivni in bogati morajo odgovarjati za svoja dejanja«

Epsteinova žrtev toži britanskega princa Andrewa

Princ Andrew

Princ Andrew
© The Open University

Odvetniki Virginie Giuffre so v ponedeljek na zveznem sodišču na Manhattnu v New Yorku vložili civilno tožbo proti britanskemu princu Andrewu zaradi spolnih napadov in zlorab, ko je bila stara 17 let. Giuffrejeva je bila ena od žrtev milijarderja Jeffreyja Epsteina, ki je po aretaciji avgusta 2019 storil samomor.

Giuffre je večkrat ponovila obtožbe na račun Epsteina, njegove sodelavke Ghislaine Maxwell in princa Andrewa, ki pa ostaja izven dosega ameriških sodišč. Andrew je že večkrat zanikal, da bi imel z Virginio Giuffre spolne odnose.

"Tudi vplivni in bogati morajo odgovarjati za svoja dejanja. Upam, da bodo tudi druge žrtve videle, da je možno živeti brez strahu in zahtevati pravico," je sporočila Giuffre, ki trdi, da jo je Maxwell najela za spolne usluge Epsteinu in njegovim prijateljem od leta 1999 do leta 2002.

"Tudi vplivni in bogati morajo odgovarjati za svoja dejanja. Upam, da bodo tudi druge žrtve videle, da je možno živeti brez strahu in zahtevati pravico."

Virginia Giuffre

Tožba zahteva nedoločeno vsoto denarne odškodnine. Giuffre trdi, da so jo v spolne odnose s princem Andrewom prisilili z grožnjami. Spolne odnose s princem naj bi imela v stanovanju Ghislaine Maxwell v Londonu, v Epsteinovi graščini v New Yorku in na Epsteinovem zasebnem otoku na Deviških otokih.

Tožba je vložena po newyorškem zakonu o otroških žrtvah spolnega nasilja iz leta 2019, ki je ukinilo zastaranje kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletne osebe.

Zvezni tožilci Manhattna so že formalno zaprosili za pogovor s princem Andrewom, ki pa se ne odziva. Zaprta je tudi 59-letna Maxwell, ki ji bodo na Manhattnu sodili novembra.

Upraviteljica sklada za kompenzacijo žrtev spolnih zlorab Jeffreyja Epsteina Jordana Feldman je v ponedeljek sporočila, da je dokončala proces plačil odškodnin. Med 138 žrtev je razdelila 121 milijonov dolarjev.

b6Q3HVQworQ

86bSNsAo63c

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.