Javno pismo županu Bleda

Gospod Janez Fajfar, blejski župan, je v odgovoru na pismo Nikolaja Makuca in sopodpisnikov napisal, da je “iskreno vesel”, da so se odločili javno in na glas povedati svoje mnenje.

Iskreno sem se javnega pisma tudi sama razveselila: končno so se mladi odločili, da bi imeli pomembno besedo pri odločanju o prihodnosti Bleda. Čeprav sem že v pozni jeseni življenja, z žalostjo, če ne že kar z grozo opazujem, kakšni posegi v prostor se dogajajo. V skrbeh sem, ne toliko zaradi sebe kot za prihodnje rodove.

Po nadaljnem branju županovega odgovora je ta “iskrenost” začela bledeti. Odgovor se je vedno bolj spreminjal v pokroviteljskega.

Pojasnjevanje o južni razbremenilni trasi, ki da je najboljša izbira med ponujenimi, nadalje, da Bled leži v kotanji in je, čeprav je prostora malo, pač prometnice treba nekam umestiti, ne zadrži dosti vode. S tem bi se mogoče še lahko strinjala, jezerska skleda je resnično prekomerno obremenjena. Vendar, ob pogledu na predvideno traso postavljam vprašanje: čemu so predvidela tri velika križišča, če tam (zaenkrat) ni zaselkov. So zemljišča ob obvoznici predvidena za nova naselja?

Če je to res, kar potrjuje občinski OPN, je vprašanje še kako na mestu: kaj za vr... želite še nakopičiti v to majhno kotanjo? Ni mi treba iti daleč, zgolj pogled z okna mojega doma mi povzroča žalost (prav tako sosedom). Parcelo, kjer je prej stala manjša družinska hiša (lepo obnovljena) in gospodarski objekt, dva velika oreha, češnja, dve slivovi drevesi in tri jablane, so splanirali v frato, potavili dve stavbi, vsaka ima po 20 ležišč, okolica je asfaltirana, sadna drevesa so nadomestila neavtohtona okrasna drevesa in grmovnice. Lastnik ni prebivalec Bleda, vsa ležišča v apartmajih so namenjena v turistični najem. Omenjena sprememba je nastala z “blagoslovom” upravne enote v Radovljici. Gospod župan, zakaj v tem primeru (in še kakšnem) niste “pritisnili na zavoro”? Tukaj bi lahko, če že pri kampu v sosednji občini niste imeli odločilne besede.

V čigavem interesu v OPN-ju zelene površine spreminjate v zazidljive, čeprav za spremembo niso zaprosili lastniki? Nasprotno imajo pri vračanju nazaj v nezazidjivo stroške, ki jih marsikdo ni zmožen plačati. Davek za nezazidano nekomunalno opremljeno zemljišče pa je višji od davka za zazidano komunalno opremljeno zemljišče. Pri 500 m2 je davek za zazidano zemljišče manj kot 100€, pri nezazidanem nekomunalno opremljenem pa okoli 450€. Zaradi višjega davka za nezazidano zemljišče, ki ga lastniki ne zmorejo plačati, so primorani zemljišče prodati. Spet umestno vprašanje: komu?

Vas ne skrbi, da se je nekaj Blejcev že izselilo? Vas ne skrbi, da jih nadomeščajo osebe, ki želijo “prodajati sijaj blejskega bisera” ne glede na posledice za okolje?

Govori se, da je oseba, ki je zaposlena v občinski upravi, oddala svoje domovanje v turistični najem, sama si je v drugi občini priskrbela začasno bivališče. Če je to resnično, imate vse možnosti za to, da preverite sami. Če se bo izkazalo za resnično, ne bom trdila, da je to kaznivo in ne vem, če je to dovoljeno, je pa najmanj nehigienično in vprašljivo, če je ta oseba res primerna za to zaposlitev v občinski upravi, ki ima takorekoč v rokah škarje in platno za vse, kar se dogaja z okoljem.

Omenili ste zgolj eno dobrobit, ki pa še ni zaživela: gradnja medgeneracijskega centra in najemna varovana stanovanja. Za kaj več ni bilo prostora, ali nimate to vrstnih primerov?

Nova tržnica ob zelo prometni cesti (prej bencinska črpalka) nikakor ne more zaživeti. Le zakaj?

Ob Infrastrukturi Bled je bil nekoč travnik, kjer so se otroci lahko igrali, sedaj so nakopičeni pesek in še kaj.

Ker ste nas, občane, že povabili, naj vam posredujemo predloge, čemu bi še namenili proračunski denar. Imam dva: Osnovno šolo in vrtec obvezno opremite s prezračevalnimi sistemi, odgovorno ministrstvo je na naše največje bogastvo očitno pozabilo. Travnik ob Infrastrukturi naj se povrne v prvotno stanje.

Za konec me zanima še: Če bi naš največji pesnik France Prešeren živel v današnjem času, bi še dobil zamisel napisati hvalospev: Dežela Kranjska nima lep´šga kraja, kot je pod Triglavom ta podoba raja. Je Imago paradisi res primeren opis za Bled?

Ne samo vam, gospod župan, tudi vsem odločevalcem na Bledu ponujam v tehten premislek napotek modrecev: Zemlje nismo podedovali, sposodili smo si jo od naših otrok, vnukov, pravnukov ...

Na vas in nas je, kako ravnamo in kako bomo ravnali s tem, kar smo si izposodili.

Želim izkoristiti priliko in nagovoriti Mlade, ki jim je mar za Bled: Da vam ne bi zmanjkalo poguma in volje za ohranitev vsaj še tega ostalega koščka raja. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.