STA

 |  Svet

VIDEO: Talibani že v predsedniški palači, afganistanski predsednik zapustil državo

Talibani zavzeli večino mest v Afganistanu in obkolili tudi prestolnico Kabul

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je danes zapustil državo, je sporočil njegov podpredsednik Abdulah Abdulah. Gani je državo zapustil, potem ko so talibani zavzeli večino mest v Afganistanu in danes obkolili tudi prestolnico Kabul.

"Nekdanji predsednik Gani je zapustil državo," je na Facebooku zapisal Abdulah, ki vodi tudi svet na nacionalno spravo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah lokalnih medijev je Gani odšel v Tadžikistan.

Talibani naj bi medtem po lastnih navedbah že zasedli predsedniško palačo v afganistanski prestolnici. Dosedanja afganistanska vlada sicer novice še ni potrdila, poroča BBC.

Abdulah je še povedal, varnostne sile še naprej skrbijo za red v Kabulu, talibane pa je pozval, naj ne zasedejo mesta, dokler ne bodo končani pogovori o prenosu oblasti.

Afganistanski talibani so sicer danes sporočili, da v prihodnjih dneh pričakujejo miren prenos oblasti, in napovedali, da ne bodo izvajali nasilja nad ljudmi.

FuhQ9lVByh0

BQhRsR7UdWw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.