LV, STA

 |  Svet

Zaostrovanje ukrepov za zajezitev virusa

Izrael po hitrem porastu števila okužb dodatno zaostruje ukrepe

© Geralt / Pixabay

Izrael z današnjim dnem uvaja dodatne omejitvene ukrepe, potem ko so zabeležili hiter porast števila okužb z novim koronavirusom v državi. Po novem so covidna potrdila obvezna za vstop v večino javnih prostorov, med drugim za restavracije, kulturne ustanove, hotele in fitnese.

"Enak ukrep velja za vernike ob vstopu v sinagoge, mošeje in cerkve, če je tam več kot 50 ljudi. Omejili so še število ljudi v trgovinah in nakupovalnih središčih na enega človeka na sedem kvadratnih metrov," poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelsko ministrstvo za zdravje je nove ukrepe naznanilo že v nedeljo, danes pa so začeli veljati.

Po zagonu kampanje cepljenja lani decembra je Izrael dolgo veljal za eno najuspešnejših držav na tem področju, cepljenega je več kot 58 odstotkov prebivalstva. V zadnjih tednih pa so soočajo z izbruhom bolj nalezljive koronavirusne različice delta, zaradi česar so prejšnji mesec znova uvedli del omejitvenih ukrepov.

V zadnjih tednih so začeli deliti tudi poživitvene odmerke starejšim osebam, vse pa pozivajo, naj se cepijo. Zaenkrat se ni cepilo okoli milijon Izraelcev, ki bi se lahko.

Po podatkih ministrstva za zdravje so v torek potrdili več kot 8700 novih okužb, kar je največ od januarja.

Covidno potrdilo v državi je za številna področja javnega življenja obvezno za vse starejše od treh let. Otroci do 12. leta starosti in tisti, ki se ne smejo cepiti, lahko predložijo tudi negativen hitri test, ki pa ne sme biti starejši od 24 ur.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.