STA

 |  Politika

Poslabšanje položaja upokojencev

Pismo sindikata upokojencev vladi in poslanskim skupinam

© pxfuel.com

Sindikat upokojencev Slovenije v pismu vladi in poslanskim skupinam opozarja, da se je kljub določenim prizadevanjem vlade in DZ položaj upokojenk in upokojencev v Sloveniji poslabšal. Starejši pa niso slišani pri urejanju razmer, ki jih zadevajo. V sindikatu upokojencev opozarjajo, da se revščina med starejšimi ne znižuje "kljub dodatkom, ki so jih bili deležni starejši, kljub izredni in redni uskladitvi pokojnin".

Kot navajajo, je po podatkih iz raziskave Življenjski pogoji (SILC) z dohodkom, nižjim od praga revščine, živelo približno 97.000 upokojencev. Zaradi posledic epidemije in klimatskih sprememb pa se dnevno zvišujejo cene živil in storitev.

Članice in člani sindikata, ki so se zbrali na srečanju v Škofji Loki, so tako vladi in poslanskim skupinam posredovali svoje zahteve. Zahtevajo dvig pokojnin za 3,5 odstotka zaradi neusklajevanja v preteklem obdobju ter še za odstotek zaradi prenizke redne uskladitve v letošnjem letu.

Vsak, ki ima pravico do pokojnine, naj ima tudi pravico do varstvenega dodatka, ne glede na starost in to, kje živi, ob izpolnitvi dohodkovnega cenzusa, so se zavzeli v sindikatu. Po njihovih navedbah pokojnino, nižjo od 600 evrov, prejema 28 odstotkov upokojenk in upokojencev. Če starejši od 63 oz. 65 let, ki imajo pokojnino nižjo od 591 evrov, lahko zaprosijo za varstveni dodatek in si tako vsaj malo izboljšajo svoj ekonomski položaj, pa tisti upokojenci, ki so mlajši od 63 oz. 65 let, za varstveni dodatek ne morejo zaprositi, so navedli.

V sindikatu ob tem zahtevajo, da se ob povečanem številu obolelih za covidom-19 v domovih za starejše zagotovi ustrezne sisteme prezračevanja, uveljavi pogoje PCT za zaposlene in stanovalce in tako nujno zagotovi normalne razmere za bivanje. Stroškov testiranja zaposlenih in dodatnih zdravstvenih ter socialnih storitev zaradi prebolelega covida pa ne smejo nositi stanovalci.

Prav tako je zahteva sindikata umik predloga zakona o dolgotrajni oskrbi iz parlamentarne obravnave. Vlada naj predlog posreduje v javno razpravo in v obravnavo na Ekonomsko socialni svet, pozivajo. Do uveljavitve primernega zakona o dolgotrajni oskrbi pa naj zagotovi spremembo kadrovskih normativov zdravstvene in socialne oskrbe v domovih za starejše, večje število osebja ter zvišanje njihovih plač.

Med njihovimi zahtevami je tudi sprememba sistema pomoči na domu, ki naj se zagotovi "v potrebnem obsegu in kakovosti pod enakimi pogoji v celotni državi". Pričakujejo še program prilagoditve bivalnih pogojev starejših v stanovanjih ter večnadstropnih zgradbah, da bi lahko dlje ostajali doma.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.