STA

 |  Politika

»Če bom slučajno zraven pri ustanovitvi nove stranke, to ne bo stranka Igorja Zorčiča«

Predsednik Državnega zbora je obsodil vdor proticepilskih protestnikov v prostore RTV Slovenija, člane koalicije pozval k vzpostavitvi financiranja STA, potrdil obstoj možnosti ustanovitve nove stranke in obsodil verbalni delikt, s katerim želi Janševa vlada z globo do 1000 evrov kaznovati državljane, ki bi "žalili" politike

Igor Zorčič, predsednik DZ

Igor Zorčič, predsednik DZ
© Inter-Parliamentary Union (IPU) / YouTube

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je v izjavi za medije potrdil obstoj možnosti, da bo sodeloval pri ustanovitvi nove stranke. Potrdil je tudi, da v skupini nepovezanih poslancev sodelujejo v pogovorih o vlaganju interpelacij. Obsodil je vdor proticepilskih protestnikov v prostore RTV Slovenija in člane koalicije pozval k vzpostavitvi financiranja STA.

Zorčič je danes potrdil, da je prejel pismo vodstva STA, ki je prosilo za podporo pri pozivu k ponovni vzpostavitvi financiranja javne službe STA. Vse, ki sodelujejo v koaliciji, je predsednik DZ pozval, da "pokažejo svojo zavezanost k demokratičnim ciljem in prekinejo neplačevanje tistega, kar je vlada dolžna plačati, in omogočijo normalno delo vsem zaposlenim". Zaposlenim pa je ob tem izrazil zahvalo, "da v nemogočih razmerah opravljajo svoje delo".

Naknadno je dodatno tvitnil tudi, da upa, da bo današnja odločitev vrhovnega sodišča pomagala vladi, da preneha sramotno izčrpavanje STA in ignoriranje odločitev, sprejetih v DZ.

Odločitev vrhovnega sodišča, ki je razveljavilo začasno zadržanje vladne uredbe o opravljanju javne službe STA in ugotovilo, da je država dolžna mesečno financirati javno službo STA skladno s poslovnim načrtom na podlagi zakona o STA in sedmega protikoronskega zakona, pa je komentirala tudi vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janja Sluga. "Sodba vrhovnega sodišča je še enkrat potrdila, da smo imeli prav, ko smo trdili, da za financiranje STA zadostujeta zakon o STA in naše dopolnilo sedmega protikoronskega zakona. Zahtevamo, da vlada takoj preneha ignoranco zakonodaje, v DZ pa bomo vztrajali, da bodo vsi zakonodajni postopki sledili omenjeni sodbi," je zapisala.

"Sodba vrhovnega sodišča je še enkrat potrdila, da smo imeli prav, ko smo trdili, da za financiranje STA zadostujeta zakon o STA in naše dopolnilo sedmega protikoronskega zakona. Zahtevamo, da vlada takoj preneha ignoranco zakonodaje, v DZ pa bomo vztrajali, da bodo vsi zakonodajni postopki sledili omenjeni sodbi."

Janja Sluga,
vodja skupine nepovezanih poslancev

Zorčič se je dotaknil tudi petkovega vdora protestnikov v prostore Radiotelevizije Slovenija (RTVS). Politika bi po njegovem prepričanju vdor morala razumeti kot signal, da naj stopi korak nazaj pri komunikaciji do novinarjev, medijskih hiš in televizijskih oddaj. "Takšen način komunikacije potem privede raznorazne protestnike, kot je gospod Ladislav Troha in podobne, da se enostavno ne uspejo več brzdati in da verbalno nasilje na koncu preraste v fizičnega," je povedal Zorčič.

Na vprašanje, če razmišlja o ustanovitvi stranke, je Zorčič pojasnil, da je med ljudmi sicer začutil željo po tem, a da to še ni zagotovilo, da bo stranko res ustanovil. "Če bom slučajno zraven pri kakšnem takšnem projektu, to ne bo stranka Igorja Zorčiča," je pojasnil predsednik DZ, ki zato časovnice ustanovitve ni želel komentirati. Po njegovih besedah gre za razmislek o tem, če slovenski politični prostor z obstoječimi strankami zadovoljuje pričakovanja volivk in volivcev. Zorčič je izrazil željo, da bi bilo možno pričakovanja zadovoljiti z obstoječimi strankami, a če temu ne bo tako, bo razmislek o novi stranki na mestu, je prepričan.

Po besedah Zorčiča so poslanci NeP vključeni v pogovore o vlaganju interpelacij, ki jih napovedujejo v opoziciji. Kot je pojasnil, se bodo v poslanski skupini NeP pogovorili, če bodo podpise prispevali pod vse interpelacije ali le pod določene. O tem, katere interpelacije morda ne bodo dobile njihove podpore, Zorčič ni želel špekulirati. "Osnovna politična strategija narekuje, da se interpelacije ne vlagajo zoper ministre, ki prihajajo iz različnih kvot, prav zaradi tega, da ne prihaja potem do dogovorov, da se z glasovi pokrijejo vsi ministri," je pojasnil Zorčič in ob tem izrazil zaskrbljenost, da so morda nekateri očitki v interpelacijah preveč oddaljeni od očitanega dogajanja.

"Čeprav ni moja navada, da kakorkoli vplivam na poslanke in poslance v državnem zboru (DZ), apeliram na vse tiste, ki bodo o tem predlogu odločali na delovnem telesu, da ga zavrnejo, ker bo sprejem takšnega predloga v sramoto DZ."

Igor Zorčič, predsednik DZ, o verbalnem deliktu, ki predvideva globe do 1000 evrov za žalitev politikov

Zorčič je danes komentiral tudi predlog novele o zakona o varstvu javnega reda in miru, po katerem je predvidena globa od 500 do 1000 evrov za tistega, ki "se prepira, vpije ali se nedostojno vede" do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. Gre za zelo neposrečen predlog koalicije, je prepričan Zorčič. "Čeprav ni moja navada, da kakorkoli vplivam na poslanke in poslance v državnem zboru (DZ), apeliram na vse tiste, ki bodo o tem predlogu odločali na delovnem telesu, da ga zavrnejo, ker bo sprejem takšnega predloga v sramoto DZ," je pozval Zorčič. Po njegovi oceni je predlog sporen, ker "v smislu pravnega varstva privilegira poslance in uradnike".

Od torka bo po besedah Zorčiča na vhodu v DZ sicer možno opraviti test na novi koronavirus. Za vse zaposlene, poslance, obiskovalce in novinarje je ob vstopu v DZ namreč obvezen pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT).

E7IhAr3Judg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.