DK, STA

5. 10. 2021  |  Svet

Črni seznam davčnih oaz se bo podaljšal

Finančni ministri EU bodo danes v senci Pandorinih dokumentov, ki razkrivajo sporne finančne posle voditeljev in politikov, posodobili evropski črni seznam davčnih oaz

© pxhere

Finančni ministri EU bodo danes v senci Pandorinih dokumentov, ki razkrivajo sporne finančne posle voditeljev in politikov, posodobili evropski črni seznam davčnih oaz, ki je po najnovejšem razkritju preiskovalnih novinarjev tarča kritik, da je neučinkovit in tako nesmiseln.

EU je črni seznam davčnih oaz vzpostavila decembra 2017, da bi okrepila boj proti izogibanju davkom v odziv na davčni aferi panamski dokumenti in luxleaks. Posodablja ga dvakrat na leto. V Evropski komisiji ga sicer branijo kot učinkovitega, saj da je prispeval k odstranitvi 130 škodljivih shem.

Finančni ministri bodo črni seznam davčnih oaz danes predvidoma posodobili brez razprave, saj so članice dogovor sprejele na veleposlaniški ravni.

Sicer pa se bodo osredotočili na uresničevanje načrtov za okrevanje po pandemiji covida-19. Pričakuje se potrditev načrta Malte. S tem bo potrjenih 19 nacionalnih načrtov. Konec meseca se pričakuje še potrditev načrtov Finske, Švedske, Romunije in Estonije.

Finančni ministri bodo črni seznam davčnih oaz danes predvidoma posodobili brez razprave, saj so članice dogovor sprejele na veleposlaniški ravni.

Prav tako bodo ministri na današnjem zasedanju, ki ga bo kot predsedujoči tej sestavi Sveta EU vodil slovenski finančni minister Andrej Šircelj, predvidoma sprejeli sklepe o podnebnem financiranju v luči podnebne konference v Glasgowu.

Evropska komisija bo predstavila predlog prenove evropskih zavarovalniških pravil, ki naj bi spodbudila vlaganja zavarovalnic v okrevanje od covida-19 in zeleni prehod, okrepila odpornost sektorja, bolje zaščitila imetnike zavarovalnih polic ter poenostavila pravila za nekatere manjše zavarovalnice.

4kPLpZN3I3A

d9rftuoVxyA

CSSPfzF33ug

Q7XaIHfGh0c

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.