STA

 |  Politika

Hojs: »Vodni top je bil uporabljen le tam, kjer je šlo za kazniva dejanja«

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pravi, da kdor koli je v priporu, je tam v skladu z zakonodajo

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve RS

Aleš Hojs, minister za notranje zadeve RS
© Borut Krajnc

Očitki, da je bila uporaba prisilnih sredstev na torkovih protestih pretirana, so po besedah notranjega ministra Aleša Hojsa neutemeljeni. Minister je delo policije na protestih pohvalil. Po njegovih besedah policijska obravnava organizatorjev protestov poteka in verjame, da bodo tokrat postopki pripeljali do ustreznih zaključkov.

"Žalosti me, da smo bili zopet priča vandalizmu, primitivizmu in razgrajanju, uničevanja lastnine po ljubljanskih ulicah," je o torkovih protestih v Ljubljani dejal minister v izjavi ob robu seje odbora DZ za notranje zadeve. Pri tem je pohvalil delo policije, posebej v teh dveh dneh, ko je vlada tudi aktivirala določene zakonodajne možnosti, da zagotovi varnost za vse udeležence vrha EU.

"Žalosti me, da smo bili zopet priča vandalizmu, primitivizmu in razgrajanju, uničevanja lastnine po ljubljanskih ulicah."

Aleš Hojs

Dodal je, da je bila gotovo pri tako velikem dogodku oz. kršitvah storjena tudi kakšna napaka, očitki o pretirani uporabi prisilnih, plinskih sredstev pa so po njegovih besedah popolnoma neutemeljeni. Ko je zvečer obiskal operativno-komunikacijski center, ga je začudilo, da ni bilo pridržanih več ljudi, glede na to, kaj se je dogajalo v Ljubljani. "Vodni top je bil uporabljen le na tistih delih, kjer je šlo za eklatantno kršenje javnega reda in miru, po mojem mnenju celo za kazniva dejanja," je pojasnil minister.

Po Hojsovih navedbah policijska obravnava organizatorjev protestov poteka in, kot mu je znano, tokrat v polni meri sodeluje tudi tožilstvo. Verjame, da bodo tokrat "stvar tudi v tem procesnopravnem postopku pripeljali do ustreznih zaključkov". Zadnjih podatkov glede pridržanih nima, je pa prepričan, da so vsi postopki "legalni in zakoniti" in če je kdor koli v priporu, je "v skladu z zakonodajo".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.