DK, STA

 |  Politika

Kim Jong-un: »ZDA so glavni vir napetosti na Korejskem polotoku«

Severna Koreja je pospešila razvoj raketnega programa, nekateri analitiki pa opozarjajo, da je začela tudi s širitvijo jedrskih dejavnosti z namenom razvoja jedrskega orožja

Kim Jong-un

Kim Jong-un
© Wikimedia Commons

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je danes ZDA obtožil, da so glavni vir napetosti na Korejskem polotoku. Severna Koreja razvija orožje zaradi obrambe pred sovražno politiko ZDA in vojaške krepitve Južne Koreje, saj oboje dodatno destabilizira Korejski polotok, je dejal po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA.

Pjongjang krepi svojo vojsko v samoobrambi, ne zato, da bi začel vojno, je dejal Kim v govoru na vojaški razstavi, poročanje severnokorejske tiskovne agencije KCNA povzemajo tuje tiskovne agencije. Kot je dodal, so "glavni vir" nestabilnosti ZDA.

"Ne govorimo o vojni s komerkoli, ampak o preprečevanju in odvračanju vojne, da bi zaščitili nacionalno suverenost," je dejal severnokorejski voditelj.

"Ne govorimo o vojni s komerkoli, ampak o preprečevanju in odvračanju vojne, da bi zaščitili nacionalno suverenost."

Kim Jong-un,
predsednik Severne Koreje

Severna Koreja je pospešila razvoj raketnega programa, analitiki pa opozarjajo, da je začela tudi s širitvijo jedrskih dejavnosti z namenom razvoja jedrskega orožja. Čeprav so ZDA izrazile pripravljenost za diplomatske pogovore s Severno Korejo, je Pjongjang izrazil nezainteresiranost, dokler bo Washington nadaljeval politiko sankcij in vojaških aktivnosti v Južni Koreji.

Severna Koreja je deležna mednarodnih sankcij zaradi svojega jedrskega in raketnega programa, ki ga po lastnih navedbah potrebuje za obrambo pred ameriško invazijo. Ni pa Pjongjangu prepovedano razvijati vodenih raket.

Severnokorejski režim je septembra izvedel več preizkusov raket, med drugim vodene rakete dolgega dosega in dveh balističnih raket kratkega dosega, pa tudi nadzvočne balistične rakete. Ti preizkusi so sprožili obsodbe v mednarodni skupnosti.

uMSLidXrokY

KSqX_7O64Vw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.