V mrtvem teku

Zelo kratka replika na odgovor Franca Jurija. Res je, imate prav, za obstoječa cepiva so bile v celoti opravljene tri faze preizkusov, 4. faza testiranja cepiv pa ni bila opravljena, vsaj ne v celoti. Ta faza se v preizkušanju zdravil in tudi cepiv imenuje farmakovigilanca.

To je faza, ki lahko traja več let, desetletij ali celo celotno trajanje uporabe nekega zdravila. V tem obdobju beleži in dokumentira vse morebitne stranske in nezaželene učinke, ki se pojavljajo pri uporabi nekega zdravila. Glede tega sem bil površen in se opravičujem. Vse drugo, kar sem napisal pa drži, vendar na to g. Juri tako ali tako ni odgovarjal, še zlasti ne na to, kako se kot argument za necepljenje obnese posameznikov imunski sistem, v katerega ima nekdo neomejeno zaupanje. Pa še glede zaslužkov farmacevtske industrije. Ta industrija je kakor vsaka druga, stremi k profitu. Ker pa je seveda povezana z zdravjem in zdravljenjem, gredo dobički marsikomu v nos, od tu do teorij zarot pa ni daleč. Vendar farmacevtska industrija v razvoj zdravil vlaga tudi ogromno denarja in znanja, kar za marsikatero pridobitno dejavnost v sistemu liberalnega kapitalizma ne moremo ravno trditi. Trg raznih bolj ali manj nepotrebnih prehranskih dodatkov, da o raznih homeopatskih pripravkih ne izgubljam besed, je velik. Kakšen je profit pri slednjih, ki razen embalaže ne vsebuje praktično nič, v lekarni pa recimo 10 ml steklenička stane kakšnih 15 evrov, pa si lahko izračunate sami.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.