DK, STA

 |  Svet

Iz zaporov bodo izpustili več kot 5000 protestnikov

Po podatkih nevladnih organizacij je sicer v Mjanmaru za rešetkami več kot 7300 protestnic in protestnikov

Min Aung Hlaing

Min Aung Hlaing
© Vadim Savitsky / Wikimedia Commons

Ta teden bodo oblasti v Mjanmaru iz zaporov izpustile več kot 5000 ljudi, ki so jih zaprli zaradi udeležbe na protestih proti februarskemu državnemu udaru, je danes sporočil vodja vojaške hunte Min Aung Hlaing.

Hlaing je napovedal, da bodo 5636 zapornikov izpustili ob prazniku luči Thadingyut, ki ga bodo praznovali ta teden. Koga vse bodo izpustili, ni pojasnil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Mjanmar so po državnem udaru v začetku februarja, ko je vojska zrušila civilno oblast, zajeli množični protesti, na katere se je vojaška oblast odzvala z represijo. Ubitih je bilo več kot 1100 civilistov, več kot 8000 pa so jih aretirali. Po podatkih nevladnikov jih je za rešetkami še več kot 7300.

Hunta je izpustitev zapornikov napovedala nekaj dni po tistem, ko je Združenje držav jugovzhodne Azije (Asean) sporočilo, da vodja vojaške hunte ne sme priti na vrh organizacije, ki bo konec meseca. Zunanji ministri Aseana so odločili, da bo na vrh povabljen "nepolitični predstavnik" Mjanmara.

Hunta je obsodila to odločitev, Asean je obtožila, da krši svojo politiko nevmešavanja v notranje zadeve držav članic.

Qe5WjtcU2Nk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.