DK, STA

19. 10. 2021  |  Svet

Blokada zakona proti pravici do splava

Pravosodno ministrstvo ZDA opozarja, da je teksaški zakon neustaven

© Wikimedia Commons

Pravosodno ministrstvo ZDA je na zveznem vrhovnem sodišču zahtevalo blokado teksaškega zakona proti umetni prekinitvi nosečnosti z utemeljitvijo, da je zakon neustaven, ker krši odločitev vrhovnega sodišča v primeru Roe proti Wade iz leta 1973, s katero so ženske na celotnem ozemlju ZDA dobile pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

Teksaški zakon prepoveduje umetno prekinitev nosečnosti po šestem tednu nosečnosti. Ne uvaja kazenskih sankcij za ženske niti za tiste, ki pomagajo pri splavu, ampak omogoča zasebne civilne tožbe proti vsem, ki pomagajo pri splavu.

Zakon, ki velja od 1. septembra, je za očitno neustavnega v začetku meseca razglasil že zvezni sodnik Robert Pitman iz Teksasa, ki ga je tudi blokiral, vendar je zvezno prizivno sodišče kasneje blokado razveljavilo in dovolilo, da se uveljavlja do zaslišanja pred polno sestavo prizivnega sodišča decembra letos.

Pravosodno ministrstvo ZDA od vrhovnega sodišča zahteva, da razveljavi odločitev prizivnega sodišča in zakon spet takoj blokira, dokler ne bo odločilo o njegovi ustavnosti.

Pravosodno ministrstvo ZDA trdi, da uveljavljanje zakona povzroča nepopravljivo škodo za več tisoč žensk v Teksasu, ki se jim zanika njihova ustavna pravica do umetne prekinitve nosečnosti.

Vrhovno sodišče ZDA, ki je večinoma konservativno, je septembra na podobno zahtevo odgovorilo negativno in dovolilo, da se zakon izvaja, dokler ne bo sprejelo odločitve o njegovi ustavnosti.

Pravosodno ministrstvo ZDA trdi, da uveljavljanje zakona povzroča nepopravljivo škodo za več tisoč žensk v Teksasu, ki se jim zanika njihova ustavna pravica do umetne prekinitve nosečnosti.

Teksaški zakon o srčnem utripu, kot se prepoved splava uradno imenuje, dovoljuje tožbe za odškodnine do 10.000 dolarjev proti vsakemu, ki kakorkoli pomaga pri splavu, tudi v primeru, če žensko pelje v kliniko.

Teksaški zakon je del prizadevanj konservativne Amerike, da znova prepove umetno prekinitev nosečnosti, vendar se razlikuje od drugih poskusov po izvirnosti. Ne uvaja sankcij države in zaradi tega bi ga naj bilo težje izpodbijati na sodiščih.

Vrhovno sodišče bo najprej 1. decembra poslušalo argumente obeh strani glede zakona proti splavu v državi Mississippi, ki prepoveduje splav po 15. tednu nosečnosti. Doslej je bilo ustaljeno, da je splav dovoljen nekje do 22 ali 24. tedna nosečnosti oziroma tja do trenutka, ko je zarodek sposoben sam preživeti izven maternice.

ybuzOaURTEI

SzgXV0ZhZkY

5dwGyOB1R-g

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.