IK, STA

 |  Politika

Tonin: »Vizjak ne more več računati na podporo NSi«

Predsednik NSi Matej Tonin je dejal, da so se v stranki z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom in premierjem Janezom Janšo "temeljito pogovorili" o nedavni aferi 

Matej Tonin v Odmevih na TV Slovenija

Matej Tonin v Odmevih na TV Slovenija
© RTVSLO

Predsednik NSi Matej Tonin je danes za informativno oddajo 24ur zvečer dejal, da so se v stranki z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom in premierjem Janezom Janšo "temeljito pogovorili" o nedavni aferi, po slišanem pa "Vizjak ne more več računati na podporo NSi", piše na spletni strani 24ur.com. Vizjak sicer še vedno vztraja, da ni storil ničesar nezakonitega.

Tonin je za 24ur zvečer dejal, da afera ovira vlado in jo postavlja v nelagoden položaj. Namignil je, da obstaja možnost, da bi Vizjak odstopil oz. sprejel "konkretne odločitve, ki bodo razbremenile vse".

Na drugi instanci je premier Janez Janša, ki odloča o imenovanju ministrov. Na koncu pa je interpelacija, kjer Vizjak ne bo imel podpore NSi, je dodal Tonin, ki je podobno povedal tudi za Odmeve TV Slovenija. Na vprašanje TVS, ali bo torej NSi glasovala za interpelacijo, je odgovoril, da jasneje ne more povedati, da Vizjak ne uživa podpore NSi.

Tonin je zatrdil, da se je sestal tako z Vizjakom kot s predsednikom vlade Janšo. "Prepričan sem, da je minister Vizjak zelo izkušen politik in da bi izjemno težko naprej deloval v teh okoliščinah in da ima to zelo konkreten vpliv na samo delovanje vlade. Verjamem, da bo minister Vizjak o teh stvareh še enkrat premislil in da se bodo zadeve končale še pred samo interpelacijo," je Tonin namignil, da bo verjetno minister Vizjak ponudil svoj odstop.

"Prepričan sem, da je minister Vizjak zelo izkušen politik in da bi izjemno težko naprej deloval v teh okoliščinah in da ima to zelo konkreten vpliv na samo delovanje vlade. Verjamem, da bo minister Vizjak o teh stvareh še enkrat premislil in da se bodo zadeve končale še pred samo interpelacijo."

Matej Tonin,
minister za obrambo, predsednik NSi in podpredsednik vlade RS

V delu opozicije so danes v luči objav posnetkov Vizjakovega pogovora s poslovnežem Bojanom Petanom ponovili pričakovanje, da se glede podpre Vizjaku opredelita koalicijski stranki NSi in SMC.

Kot so izpostavili v delu opozicije, se je izkazalo, da so posnetki Vizjakovih pogovorov izpred 14 let pristni, v NSi pa so oktobra dejali, da bi moral okoljski minister v primeru dokazane avtentičnosti odstopiti s položaja.

Po poročanju časnika Delo naj bi Vizjak sicer dopuščal možnost odstopa. Kot je danes dejal vodja poslancev SDS Danijel Krivec, naj bi se v SDS o tem, ali je minister še deležen njihovega zaupanja ali ne, odločali po zagovoru v okviru interpelacije. Za uspeh interpelacije je sicer potrebnih 46 poslanskih glasov.

POP TV je v minulih dneh objavil posnetek pogovora iz leta 2007, v katerem Vizjak, takrat minister za gospodarstvo, Petanu med drugim ponuja dogovor o upravljanju Term Čatež, v katerih sta bila med lastniki glavna tabora Petanovih družb in državnih podjetij, ter dogovor glede umika lastnih delnic Term Čatež. Na posnetku Petanu med drugim ponuja tudi dobrohotnost države pri prevzemanju Term Olimia in na drugi strani svari pred tem, da bi na sodišču izpodbijali sklepe skupščine Term Čatež, pri tem pa omenja, da bodo že našli sodnika, na katerega lahko pritisnejo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.