STA

22. 11. 2021  |  Svet

»Avstrijskega veleposlanika bomo poklicali na pogovor«

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je dejal, da bodo njegovi svetovalci na pogovor poklicali avstrijskega veleposlanika na Hrvaškem, kot je to naredila Avstrija prejšnji teden s hrvaškim veleposlanikom na Dunaju

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je dejal, da bodo njegovi svetovalci na pogovor poklicali avstrijskega veleposlanika na Hrvaškem, kot je to naredila Avstrija prejšnji teden s hrvaškim veleposlanikom na Dunaju. Milanović se je sicer ob tem opravičil zaradi primerjanja avstrijskih proticovidnih ukrepov s fašizmom, kar je razburilo Avstrijo.

Avstrijsko zunanje ministrstvo je zaradi izjav hrvaškega predsednika med njegovim obiskom v Vatikanu v sredo na pogovor poklicalo hrvaškega veleposlanika na Dunaju Danijela Glunčića. Milanović je v ponedeljek avstrijske epidemiološke ukrepe namreč primerjal z metodami iz 30. let prejšnjega stoletja.

Hrvaški predsednik se je med obiskom v Našicah v Slavoniji opravičil za izjavo, da so avstrijski ukrepi za zajezitev epidemije fašizem. Povedal je, da je avstrijski predsednik Alexander van der Bellen njegov prijatelj in liberalec. "Država, ki izbere takšnega liberalca in zelenega, ne more biti fašistična," je dejal Milanović ob robu obiska vojašnice v Našicah.

A hkrati je Milanović vseeno napovedal, da bo njegov urad na pogovor poklical avstrijskega veleposlanika na Hrvaškem Josefa Markusa Wuketicha, kot je to storila Avstrija s hrvaškim veleposlanikom prejšnji teden. "Avstrijskemu veleposlaniku bodo izrazili globoko hrvaško zaskrbljenost zaradi ogrožanja temeljnih človekovih pravic v Avstriji," je pojasnil.

"Naše veleposlanike nenehno pozivajo na pogovore zaradi nekaterih neumnosti. Bomo tudi mi njihove."

Zoran Milanović,
hrvaški predsednik

"To se počne. Naše veleposlanike nenehno pozivajo na pogovore zaradi nekaterih neumnosti. Bomo tudi mi njihove," je dodal.

Milanović je v odgovoru na novinarsko vprašanje vztrajal, da je današnje zaprtje javnega življenja za vse v Avstriji in napoved obveznega cepljenja "katastrofa". Prepričan je, da gre za ukrep, ki ni znanstveno utemeljen in "terorizira ljudi".

Takšni strogi ukrepi ga motijo kot "evropskega državnika" v EU, je pojasnil. "Če lahko Nizozemci in kdo drug vsak dan komentirajo stanje v Bosni in Hercegovini, lahko jaz komentiram Rotterdam. Uprl se vam je narod. Ne priseljenci, temveč svetlolasi in modrooki Nizozemci so se uprli," je dejal. Kot primer dobre epidemiološke prakse pa je izpostavil Švedsko.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.