IK, STA

 |  Politika

Zahteva Janše zavrnjena

Vrhovni sodniki so v zadevi Trenta na občni seji zavrnili zahtevo premierja Janeza Janše, da se iz odločanja v zadevi Trenta izloči predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča

Janez Janša na sodišču

Janez Janša na sodišču
© Borut Krajnc

Vrhovni sodniki so v zadevi Trenta na občni seji zavrnili zahtevo premierja Janeza Janše, da se iz odločanja v zadevi Trenta izloči predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča, poroča časnik Dnevnik. Kot dodaja, bo vrhovno sodišče moralo še odločiti, katero sodišče bo sploh presojalo o obtožnici zoper Janšo in soobtožena.

Tožilstvo je sicer obtožnico, ki zaradi vloženih ugovorov obrambe še ni pravnomočna, vložilo oktobra lani, nanaša pa se na domnevno sporne posle z zemljišči v Trenti. Janši očitajo zlorabo položaja ali pravic. Med obdolženimi sta tudi nekdanji predsednik uprave Imosa Branko Kastelic in nekdanji direktor Eurogradenj Klemen Gantar.

Po navedbah Dnevnika je obramba najprej vložila ugovor na obtožnico, o katerem bi moral odločiti zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča, a je obramba tik pred odločanjem senata zahtevala izločitev vseh treh članov senata. Zahtevo obrambe je nato predsednik okrožnega sodišča zavrnil in potrdil ustreznost sestave senata. Še preden pa je senat lahko odločil o ugovoru na obtožnico, je obramba na sodišče poslala zahtevo za prenos krajevne pristojnosti z ljubljanskega okrožnega sodišča.

O slednji mora odločiti vrhovno sodišče, a je obramba vložila še zahtevo za izločitev ene od sodnic tamkajšnjega kazenskega oddelka in zahtevo za izločitev predsednika vrhovnega sodišča, ki mora najprej odločiti o zahtevi za izločitev vrhovne sodnice. Kot so za Dnevnik potrdili na vrhovnem sodišču, je bila zahteva za izločitev predsednika vrhovnega sodišča zavrnjena.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.