Izak Košir

 |  Mladina 47  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Soap Opera

Soap Opera
© Stran22

Stran22: Soap Opera, Galerija Vžigalica, Ljubljana 

Do 23/01

V Galerijo Vžigalica se kot nadaljevanje že predstavljene instalacije iz leta 2019 vrača Soap Opera kolektiva Stran22. Notranjost galerije pretvarja v tri vizualne situacije, ki tvorijo opero za milnico in občinstvo; ta seveda namiguje na »žajfnico«, umetniško delo manjše vrednosti z ganljivo vsebino. Soočanje forme z njeno zunanjostjo je značilnost, ki jo je mogoče zaslediti pri vseh projektih, pod katere se je v zadnjih letih podpisala Stran22. Kdo so njeni člani, je težko določiti, saj se skupina oblikuje vsakič na novo glede na specifike projekta.

CoFestival, Kino Šiška, Ljubljana

Do 02/12

Letošnji CoFestival, mednarodni festival sodobnega plesa, se tematsko ukvarja z raziskovanjem gibanja (movement research), program pa je sestavljen iz plesno atraktivnih, a obenem tudi izjemno dobro premišljenih predstav, med katerimi jih je vsaj polovica prejela mednarodne nagrade ali je bila predstavljena na uglednih mednarodnih sodobnoplesnih prizoriščih. Festival je v četrtek odprla nemška koreografinja Isabelle Schad (lani je prejela osrednjo nemško sodobno plesno nagrado) s svojim kolektivom in predstavo Odsev (Reflection), zaključkom trilogije, za katero so na CoFestivalu posebej zgradili tudi vrtljivi oder. Celoten program si lahko ogledate na https://cofestival.si/2021.

Viktor Bernik: Okno / luknja v muzeju, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Ljubljana

Do 02/01

V postavitvah Viktorja Bernika se prizori realnih prostorov ali objektov prepletajo s posvojenimi medijskimi podobami. Tokratni postopek sledi avtorjevima preteklima intervencijama, ki sta bili poskus spodkopavanja dominantnega dojemanja medija razstave in osredotočanje na mejo med zunanjim in galerijskim prostorom. Bernik tokrat z motivom okna problematizira nevtralnost abstraktnega prostora, pri čemer zavestno ukinja dualizem med delom in razstavljanjem. Več na www.mg-lj.si.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.