Uredništvo

 |  Politika

»Če padejo tožilci, bodo na vrsti sodniki. In če padejo sodniki ...«

IZJAVA DNEVA

"Tretja Janševa vlada je najprej in najbolj izrazito pritisnila na policijo, ki je del izvršilne oblasti in njen organ v sestavi. Naslednje je bilo na vrsti pravosodje, najprej tožilci. Čeprav je tožilstvo del izvršilne oblasti, je hkrati tudi del pravosodja, tožilci pa so pri svojem delu neodvisni. Odločajo o tem, koga bodo kazensko preganjali in, še pomembneje, koga ne bodo preganjali (v primeru kazenskega pregona ima zadnjo besedo vendarle sodišče, zavržene ovadbe pa so praktično zaključena zgodba). Če padejo tožilci, bodo na vrsti sodniki, ki predstavljajo ločeno vejo oblasti in so zato lahko najbolj nadležna ovira. Če padejo tudi sodniki, je pred slovenskimi iliberalnimi demokrati samo še prazna avtocesta do Budimpešte ali Varšave."

(Novinar Peter Lovšin v komentarju o tem, da je tretja Janševa vlada najprej pritisnila na policijo, ki je del izvršilne oblasti in njen organ v sestavi, nato pa še na pravosodje; via Dnevnik)

Tretja Janševa vlada

Tretja Janševa vlada
© STA / Arhiv Mladine

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.