STA

5. 12. 2021  |  Svet

Večina vprašanih v Nemčiji podpira obvezno cepljenje

63 odstotkov od 2067 anketiranih jih podpira obvezno cepljenje, 30 odstotkov jih je bilo proti, sedem odstotkov pa jih ni odgovorilo

Rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je za nemško tiskovno agencijo dpa izvedla družba YouGov, so pokazali, da bi skoraj dve tretjini ljudi v Nemčiji podprlo uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19. Kar 63 odstotkov od 2067 anketiranih namreč podpira obvezno cepljenje, 30 odstotkov jih je bilo proti, sedem odstotkov pa jih ni odgovorilo.

Olaf Scholz, ki bo predvidoma v sredo postal novi nemški kancler, je dejal, da namerava februarja ali marca v bundestag predložiti zakonodajo o uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19.

Ko so konec decembra 2020 v Nemčiji prejeli prve odmerke cepiva, je v podobni raziskavi približno 56 odstotkov vprašanih podprlo uvedbo obveznega cepljenja, 33 odstotkov pa jih je bilo proti, poroča dpa.

Rezultati raziskave, ki je bila izvedena ta teden, so bili objavljeni po tem, ko je Inštitut Roberta Kocha (RKI) poročal o rahlem upadu števila okužb z novim koronavirusom. V državi so v soboto zabeležili 42.055 novih primerov. Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev je znašala 439,2. Pred tednom dni sta bili ti številki 44.401 oziroma 446,7.

"Zima 2021 bo bolj dramatična kot zima 2020. Koronavirusa ne smemo nehati jemati resno."

Volker Wissing

Vendar pa je RKI opozoril, da veliko primerov verjetno ni prijavljenih, saj ima zdravstveno osebje zaradi velikega števila hospitalizacij premalo časa, da bi spremljalo in beležilo vse primere.

Volker Wissing, ki naj bi prihodnji teden z novo nemško vlado prevzel položaj ministra za promet, je zato opozoril Nemce, naj se izognejo božičnemu obiskovanju sorodnikov. "Zima 2021 bo bolj dramatična kot zima 2020. Koronavirusa ne smemo nehati jemati resno," je dejal za časnik Bild am Sonntag in Nemce pozval, naj število stikov zmanjšajo na najmanjšo možno mero.

Lyy39zq3mHA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.