DK, STA

 |  Politika

Nemčija dobila novega kanclerja

Socialdemokrata (SPD) Olafa Scholza izvolil za novega kanclerja

Olaf Scholz

Olaf Scholz
© Stephan Röhl / Flickr

Nemški parlament je danes socialdemokrata (SPD) Olafa Scholza izvolil za novega kanclerja. Zanj je glasovalo 395 poslancev. S tem se uradno končuje 16-letno obdobje kanclerke Angele Merkel, začenja pa se novo poglavje Nemčije pod vodstvom SPD, Zelenih in liberalcev (FDP).

Njegovo imenovanje za kanclerskega kandidata SPD je bilo sicer precejšnje presenečenje, saj je bil pred tem leta 2019 poražen v boju za vodenje stranke. Ob najavi kandidature je malce preroško napovedal, da želi zmagati, čeprav se je to v tistem trenutku zdelo skorajda neverjetno.

V predvolilni kampanji je Scholz obljubljal zvišanje minimalne plače na 12 evrov na uro, stabilizacijo pokojninskega sistema in bistveno krepitev obnovljivih virov energije. Nasploh se je SPD v volilnem boju skušala volivcem predstaviti kot bolj zelena, socialno pravična in v prihodnost usmerjena od unije CDU/CSU, s katero je bila v minulih letih v koaliciji.

Scholz podobno kot Merklova velja za pragmatičnega in umirjenega politika. Umirjenost mu je koristila tudi pri opravljanju nalog nemškega finančnega ministra v času pandemije covida-19, ko je država v nasprotju s tradicionalno fiskalno usmeritvijo globoko segla v žep, da je lahko z milijardami evrov pomagala prizadetim. "Uporabili bomo vse orožje, ki ga imamo, da dokažemo, da smo dovolj močni in da prebrodimo izzive," je dejal.

Scholz bo sedaj odšel v predsedniško palačo, kjer mu bo predsednik Nemčije Frank-Walter Steinmeier predal potrdilo o imenovanju. Nato bo predvidoma opoldne v parlamentu prisegel. Z imenovanjem 16-članske vlade se bo po desetih tednih končalo povolilno obdobje.

Scholz bo postal četrti socialdemokratski kancler Nemčije za Willyjem Brandtom, Helmutom Schmidtom in Gerhardom Schröderjem.

Skupno je glas danes oddalo 707 poslancev, 395 jih je bilo za, 303 proti, šest se jih je vzdržalo, trije glasovi so bili neveljavni. Nova bolj leva koalicija ima v parlamentu sicer 416 poslancev, za potrditev Scholza bi potrebovali najmanj 369 glasov.

Scholz bo postal četrti socialdemokratski kancler Nemčije za Willyjem Brandtom, Helmutom Schmidtom in Gerhardom Schröderjem.

Glasovanje o novemu kanclerju je sledilo le dan po podpisu 177 strani dolgega koalicijskega sporazuma. Pred tem so člani vseh treh strank prepričljivo potrdili koalicijski dogovor, s katerim Nemčija prvič na zvezni ravni dobiva t. i. koalicijo semaforja.

Ena osrednjih točk koalicijske pogodbe je boj proti podnebnim spremembam, med drugim z opustitvijo premoga do leta 2030 in doseganjem ogljične nevtralnosti do leta 2045. A ena od prvih nalog, s katerimi se bo morala soočiti nova nemška vlada, je pandemija covida-19, pri čemer se omenja tudi možnost uvedbe obveznega cepljenja.

Glede ministrstev so se v koalicijski pogodbi dogovorili, da ima SPD kanclerja in šest ministrstev, med drugim za notranje zadeve, zdravje, obrambo ter delo in socialne zadeve. Zeleni so si izborili pet ministrstev, med drugim zunanje ter ministrstvo za gospodarstvo in podnebno politiko. Liberalci bodo vodili štiri ministrstva, vključno s finančnim.

Prva seja vlade bo predvidoma že drevi.

9RA5VqeXvoU

BLk5kaKdcoI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.