STA

 |  Politika

Počivalškova »nova« stranka mora ponovno zaprositi za članstvo med evropskimi liberalci

V predlogu evropski liberalci stranke pozivajo, naj ne podpišejo nobene koalicijske pogodbe, ki bi spodkopavala liberalne vrednote v posamezni državi

Svet stranke evropskih liberalcev (Alde) se je danes na zasedanju v Rimu seznanil z združitvijo strank SMC in GAS v novo stranko Konkretno. Kot ugotavlja ob tem, je stranki SMC s prenehanjem obstoja prenehalo tudi njeno članstvo v Aldeju. Če želi, lahko Konkretno zdaj vnovič zaprosi za članstvo v tej evropski stranki, so sporočili za STA.

Stranka modernega centra (SMC), ki jo vodi Zdravko Počivalšek, in Gospodarsko aktivna stranka (GAS) Alojza Kovšce sta uradno potrdili združitev v novo stranko Konkretno na kongresu pred tednom dni.

Vodstvo Aldeja naj bi s spremembami v povezavi z združitvijo in preimenovanjem SMC seznanila na zasedanju sveta stranke, ki od petka poteka v Rimu. Tam sta s svojimi predstavniki prisotni tudi preostali dve članici Aldeja iz Slovenije, SAB in LMŠ.

Alde poziva naj se stranke članice v koalicijskih vladah "javno distancirajo od nesprejemljivih ravnanj in stališč koalicijskih partnerjev, ki niso združljivi s pogledi Alde".

Da bo stranka Konkretno morala znova zaprositi za članstvo, so nakazovala že notranja pravila Aldeja, danes pa je to potrdil tudi svet stranke.

V okviru zasedanja je bila sicer predvidena tudi razprava o resoluciji glede spoštovanja liberalnih vrednot, ki sta jo stranki SAB in LMŠ podali v povezavi z SMC.

V predlogu pozivata članice Alde, naj ne podpišejo nobene koalicijske pogodbe, ki bi spodkopavala liberalne vrednote v posamezni državi. Prav tako naj se v koalicijskih vladah "javno distancirajo od nesprejemljivih ravnanj in stališč koalicijskih partnerjev, ki niso združljivi s pogledi Alde".

SAB je vodstvu Alde sredi oktobra poslal tudi pobudo za izključitev stranke SMC.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.