Himna SDS v delovnem zvezku za osnovno šolo

Domoljubje je vedno v modi, v nacionalistično obarvanih državah pa sploh

© IN MEDIA RES

Domoljubje je vedno v modi, v nacionalistično obarvanih državah pa sploh. Nekateri uporabniki socialnih omrežij, med drugimi Marija Hobotnica, so po naključju ugotovili, da je ena od pesmi, dolgo časa je veljala za himno SDS, njen avtor pa je novinar Igor Pirkovič, uvrščena celo v delovni zvezek.

Pesem se imenuje »Za Slovenijo živim« in avtorje je prepričala, da so jo uporabili v osnovnošolskem delovnem zvezku za slovenščino pod naslovom »Od glasov do knjižnih svetov«. Učenci imajo nalogo, da v njej podčrtajo verze, ki se jih dotaknejo. Ob pesmi morajo utemeljiti, zakaj ljubijo svojo domovino in opisati dogodek, ob katerem so še posebej močno začutili tovrstno ljubezen.

Zanimivo je, da ob njenem nastanku, šlo je za čas prvega predsedovanja Slovenije Svetu EU pod Janezom Janšo leta 2008, v stranki SDS niso želeli komentirati, kdo je avtor njihove takrat sicer nove himne. V vodstvu stranke so zatrdili, da na vprašanja o njej ne bodo odgovarjali. Vendar je že takrat v javnost pricurljal podatek, da jo je napisal novinar TV Slovenija, sicer pristaš omenjene stranke, objava v delovnem zvezku pa avtorstvu pritrjuje. Z novo pesmijo so se takrat v SDS odrekli prejšnji, ki jo je izvajala skupina Malibu, s Pirkovičevo pomočjo pa so v refrenu zapeli »Za Slovenijo živim, njen me vodi tok, v čustva z njo se potopim, je moj smeh in jok«.

Omenjena himna SDS pa ni zadnja, trenutno se stranka tolaži s svežo, za katero je besedilo spisal sam šef stranke Janez Janša, izvaja pa jo turbofolk duet Korado in Boško s spremljevalno skupino Domoljubi. Kot so zapisali sami, gre za uglasbitev prelepega besedila o Sloveniji, s čimer je nastala »rock pesem«. Njeno besedilo opisuje slovenskega fanta, zaljubljenega v svojo deželo, in potem nadaljuje: »Vsi so hoteli naše pobrati in nam vzeti našo zemljo, a hvala Bogu imamo mi našo SDS stranko, naše zlato… Bog živi to deželo našo prelepo, čuvaj nam naše dobre ljudi, da bomo srečni zdravi, veseli, ponosni na našo Slovenijo vsi. Bog živi to našo deželo, bog živi slovenski ta naš rod, Slovenci nikoli ne bomo sami, saj SDS vedno z nami bo…«.

Nova himna SDS, avtor besedila je Janez Janša

Nova himna SDS, avtor besedila je Janez Janša
© IN MEDIA RES

Vladajoča stranka se je, kot analiziram, s tem zatekla v narodnozabavni žanr, ki je močno zvezan z nacionalno identiteto, vendar je identifikacijska funkcija tokrat povsem podrejena pripadnosti stranki in šele posredno stavi na skupinski duh, narodno solidarnost ali nacionalna občutja. Razen tega je v besedilo močno vpleten religijski moment, vzpostavljen v trikotniku Bog-domovina Slovenija-stranka SDS. Se pravi: biti pripaden Sloveniji pomeni biti privržen stranki, biti v stranki in pripaden državi povleče za sabo pripadnost Bogu.

Kasneje je po objavi videospota nove himne sledila blamaža, kajti ob napisu »Domovina moja« se namreč prav nič sramežljivo prikaže morska veduta Rovinja – računali so z veduto Pirana, a so pokazali premalo domoljubnega znanja. Kasneje so svojo blamažo popravili. Ob ideološkem prevzemu šolskega sistema, ki ga sicer vodi Janši zvesta ministrica Simona Kustec, je bolj vprašanje ugibanja, v katerem delovnem zvezku za osnovno šolo ali morda kje drugje se bo znašla nova himna z domoljubnimi poudarki, kot sta »Bog živi to našo deželo, bog živi slovenski ta naš rod« in »Slovenci nikoli ne bomo sami, saj SDS vedno z nami bo«.

**Članek je bil najprej objavljen na spletnem blogu IN MEDIA RES**

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.