Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Tisti »stran« ne obstaja

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Vas je pretekli teden presenetila novica, da je kar tričetrt slovenskih rek onesnaženih z mikroplastiko? Ste videli fotko kupov smeti v čilenski Atakami? Eden glavnih krivcev za oboje je industrija hitre mode.

Pranje oblačil iz plastičnih vlaken, ki predstavljajo 69 % vseh kosov, v vodo izpušča mikroplastiko. Znanstveniki ocenjujejo, da je tekstil kriv za kar 35 % mikroplastike v oceanih, kar je okoli 2,2 milijona ton (!). Obenem nas hitra moda s pogostimi kolekcijami in posledično devalvacijo vrednosti oblačil (tako v cenovnem kot sentimentalnem smislu) ter odmaknjenostjo od ljudi, ki jih proizvajajo, srka v začaran krog hiperinflacije potreb in želja. Hočemo tisto zadnjo svetlečo sintetično stvar, pa čeprav le za eno priložnost! Neželeno oblačilo lahko vedno doniramo, recikliramo v H&M ali vržemo stran, kajne? Narobe!

V industriji, ki le troši resurse in jih ne uporabi ponovno, "stran" obstaja le kot stran od naših oči – plastika ne izgine, le pristane v oceanih ali drugih državah.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.