Luka Volk

 |  Mladina 52  |  Družba

2021 v številkah

Še bolj peklensko leto

Pogled iz zraka na protivladni protest na Triglavu. Petek, 20. avgusta 2021. Bil je meglen dan in Marcel Štefančič, jr. je, potem ko so skupaj s pilotom in fotografom Borutom Krajncem iz letala skozi luknjo v megli vendarle uzrli odpravo pri Aljaževem stolpu, zapisal: »Protestniki so izgledali kot revolucija, ki je osvojila Triglav in ga vrnila ljudstvu. In to, da so osvojili Triglav ter ga vzeli Janši, je zelo pomembno, celo prelomno.«

Pogled iz zraka na protivladni protest na Triglavu. Petek, 20. avgusta 2021. Bil je meglen dan in Marcel Štefančič, jr. je, potem ko so skupaj s pilotom in fotografom Borutom Krajncem iz letala skozi luknjo v megli vendarle uzrli odpravo pri Aljaževem stolpu, zapisal: »Protestniki so izgledali kot revolucija, ki je osvojila Triglav in ga vrnila ljudstvu. In to, da so osvojili Triglav ter ga vzeli Janši, je zelo pomembno, celo prelomno.«
© Borut Krajnc

1.
mesto med slaščičarji z vsega sveta si je po izbiri gastronomske avtoritete The Best Chef prislužila Maša Salopek iz Hiše Franko. Ana Roš, glavna kuharica in idejna vodja restavracije, je skočila na sedmo mesto med najboljšimi kuharji na svetu.

6
dni je Sueški prekop zapirala ena največjih kontejnerskih ladij na svetu Ever Given, ki je v ozkem morskem prekopu nasedla 23. marca. Po oceni podjetja Lloyd’s List je vsak dan na obeh straneh prekopa obtičalo za 8,5 milijarde evrov blaga.

10
let je bila stara kurdska deklica Rahime, ki je zaradi nehumane migrantske politike držav članic EU z družino skušala prek Dragonje nelegalno vstopiti v Slovenijo, a jo je odnesel tok narasle reke.

16
let, vse do letošnjih zveznih volitev, je Nemčijo vodila in s tem pomembno krojila tudi evropsko politiko krščanskodemokratska kanclerka Angela Merkel, ki se za položaj ni vnovič potegovala.

30
let je bila letos stara naša država. Jubilej je dočakala z oblastjo, ki z buldožerjem ruši pravno državo in je odgovorna za katastrofalno vodenje epidemije koronavirusne bolezni.

32
mutacij na beljakovini bodice S, ključni za vezanje virusa na gostiteljsko celico, so odkrili na novi različici koronavirusa omikron.

49,5
stopinje Celzija so 29. junija namerili v poleti sicer hladni kanadski provinci Britanska Kolumbiji, sledili so obsežni gozdni požari; takšne posledice podnebnih sprememb bodo vse pogostejše.

49,9
odstotka vprašanih je v javnomnenjski raziskavi o zadovoljstvu z delom slovenske policije in zaupanju vanjo odgovorilo, da policiji ne zaupa ali sploh ne zaupa. Leta 2018 je ta delež znašal 16,5 odstotka.

96
litrov dežja na kvadratni meter so 29. septembra, ko je Ljubljano presenetilo neurje, kakršno se lahko pričakuje le na več sto let, v eni uri izmerili za Bežigradom. Zalilo je več kot 500 objektov, tudi dotrajano ljubljansko Dramo.

106
ur je skupno trajala obravnava sedmih interpelacij, ki jih je vložila opozicija zoper šest ministrov vlade Janeza Janše, zoper ministrico za šolstvo celo dvakrat, a padel ni nobeden.

184
dni prehitro, že 29. junija, smo po oceni organizacije Global Footprint Network porabili kvoto bioloških virov Zemlje za leto 2021.

214
sekund je zadrževala dih potapljačica Alenka Artnik in se julija z enojno plavutjo potopila do novega svetovnega rekorda, 122 metrov. Oktobra je nato dosegla še en svetovni rekord – z dvojno plavutjo se je potopila 106 metrov.

400
plinskih nabojev in bomb je slovenska policija povsem nesorazmerno uporabila nad protestniki, ki so 5. oktobra nasprotovali vladnim ukrepom za zajezitev novega koronavirusa, in v oblak solzivca ovila nič hudega slutečo Ljubljano, celo njena otroška igrišča.

1655
pribežnikov je po podatkih, ki jih je do decembra zbrala pobuda Missing Migrants Project, umrlo ali izginilo pri poskusu prečkanja Sredozemskega morja. Kar 1629 jih je utonilo.

25.000
vstopnic je novembra prodal 32. Ljubljanski mednarodni filmski festival, ki je smel dvorane zasesti zgolj polovično, del programa pa je izpeljal po spletu. Lani, ko je potekal zgolj po spletu, je bilo prodanih 12.500 vstopnic, leto pred tem, v »normalnih« razmerah, pa 48.000.

850.385,22
evra je po javnem pozivu skladatelja Draga Ivanuše prispevalo več kot štiri tisoč donatorjev in namesto države, ki je sramotno zatajila, omogočilo nakup naprave CAR-T, ki lahko reši življenje rakavim bolnikom.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.