Uredništvo

 |  Politika

»Vasko Simoniti ni prvi, ki je izjavil, da imamo umetnikov pri nas preveč«

IZJAVA DNEVA

"Težko bi si predstavljali, recimo, ministra za šolstvo in šport, ki bi nekega dne glasno ugotovil, da imamo v državi preveč nadarjenih mladih športnikov, zato jih bo treba nekaj prisiliti, da se začnejo ukvarjati s čim drugim, saj pomeni podpora različnim športnim zvezam, programom in tako naprej za državo preveliko finančno breme. Ali pa ministrico za kmetijstvo, ki bi zatrjevala, da resnično ne potrebujemo toliko kmetov in da je med njimi cel kup lenuhov, ki živijo zgolj od subvencij. Vendar pa obstajajo izjeme – to so slovenski ministri za kulturo."

"Vasko Simoniti sicer ni prvi, ki je izjavil, da imamo umetnikov pri nas preveč, a se je med vsemi ministri doslej najbolj potrudil, da to stanje spremeni. Ta napor mu je pač treba priznati, pri tem pa omeniti še, da je za 'odvečne' prepoznal predvsem tiste, ki delujejo v nevladnem sektorju, s katerim se aktualna oblast zaradi njegove svojeglavosti ne razume najbolj – ugotovitev, da je količina nevladnih organizacij ter samozaposlenih v kulturi 'finančno nevzdržna', je tako pristala celo v predlogu novega nacionalnega programa za kulturo. Pa čeprav sredstva, ki so namenjena neinstitucionalni dejavnosti, pomenijo le nekaj odstotkov celote kulturnega proračuna."

(Novinar Gregor Butala o tem, da so na razpisu ministrstva za kulturo brez programskih sredstev ostali predvsem tisti, ki so kritični do kulturne in siceršnje politike trenutne vlade; via Dnevnik)

Vasko Simoniti

Vasko Simoniti
© Borut Krajnc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.