Na slepo, na pamet

Najpomembnejši argument proti JEK 2 je gradnja na tektonski prelomnici. Krška nuklearka je bila dokončana 5 mesecev po rušilnem potresu na Kozjanskem; priprave za JEK 2 so se intenzivirale slabo leto po potresu v Zagrebu. Zaradi seizmično nestabilnega območja, na katerega nimamo vpliva in postaja še večja neznanka z globalnimi spremembami na površju našega planeta, se dobremu inženirskemu znanju pridružuje še sreča, na katero pa nimamo vpliva.

Drugi argument proti je, da je delovanje elektrarne odvisno od uvoza goriva, ki ga ni na prostem trgu in ga v veliki meri krojijo tržno-politične razmere. Samozadostna električna proizvodnja z izgradnjo JE je zavajanje in utvara. Od elektrike smo povsem odvisni, a ne smemo pristati na agitacijo, da je JE najcenejša in zato edina možnost.

Elektrogospodarstvo mora pospešiti varčevanje s posodobitvijo elektro objektov in prenosov, zapiranjem ali prestrukturiranjem visoke porabe v industriji, stimulacijo ugodnejše časovne dnevno/ nočne porabe. K varčevanju elektrike sodi tudi režim njene racionalne rabe v okviru javnih sistemov kot so npr. razsvetljava, železniško in avtocestno gospodarstvo, pa tudi gospodinjstev, vključno z električnimi avtomobili.

Vzporedno z varčevalnimi ukrepi je treba iskati nove vire elektrike. Zlahka izračunamo, koliko sončne energije bi npr. proizvedli na vseh ravnih strehah industrijskih in trgovskih hal na Primorskem in v Slovenski Istri (verjetno so razmere zato ugodne še kje) in koliko bi tak projekt stal s potrebnimi gradbenimi deli in soglasji lastnikov. To verjetno ne bo dovolj, zato je treba preveriti še druge lokacije in preostale možnosti zelene energije. Živimo v globalnem svetu, s katerim nas povezujejo že električni krogotoki, zato verjamem, da je izvedljivo tudi dolgoročno (so)investiranje v hidroenergijo sosednjih držav, kar bi nam zagotovilo manjkajoči delež.

Elektrogospodarstvu se v primeru celovitega pristopa s financiranjem izobraževanja, raziskav in sistemskimi rešitvami zelenih energij obeta skokovit razvoj. Vse je bolje, kot se zanašati na to, da nam bo narava na tektonski prelomnici prizanesla. Pamet v roke, ne zanašajmo se na referendum! 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.