DK, STA

 |  Svet

Most na meji med Kanado in ZDA po protestih znova odprt

Kanadsko protestno gibanje traja že več tednov, razvilo pa se je iz prvotnih protestov tovornjakarjev, ki so zahtevali odpravo obveznega cepljenja za voznike, ki prečkajo mejo med ZDA in Kanado

Most Ambassador med kanadskim mestom Windsor in ameriškim Detroitom je po sedmih dneh blokade znova odprt. Kanadski policiji je uspelo vse protestnike proti epidemiološkim ukrepom odstraniti v nedeljo zvečer, po dveh dneh prizadevanj za sprostitev prometa prek tega ključnega mejnega prehoda.

"Dobra novica: Most Ambassador je spet odprt," je pozno v nedeljo na Twitterju zapisal kanadski minister za promet Omar Alghabr. Zahvalil se je policiji in vsem, ki so k temu prispevali. Odprtje mejnega prehoda so kmalu zatem potrdile tudi kanadske mejne oblasti, ki pa so dodale, da odsvetujejo nenujna potovanja.

Upravljavec mostu iz Detroita je prav tako naznanil odprtje in to pozdravil predvsem kot dobro novico za gospodarstvi Kanade in ZDA. Zaradi protestov so namreč avtomobilska podjetja v obeh državah začela zapirati tovarne in zmanjševati proizvodnjo.

Policija je z odstranjevanjem teden dni trajajoče blokade protestnikov po odločitvi sodišča začela minuli konec tedna. V soboto so odpeljali večino vozil, nekaj sto protestnikov pa ni hotelo oditi. Policija je pridržala med 25 in 30 protestnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kanadsko protestno gibanje traja že več tednov, razvilo pa se je iz prvotnih protestov tovornjakarjev, ki so zahtevali odpravo obveznega cepljenja za voznike, ki prečkajo mejo med ZDA in Kanado. Vendar se je nato gibanje razširilo v nasprotovanje ukrepom za zajezitev širjenja epidemije. Protestniki, ki so zasedli tudi središče Ottawe, pa si zdaj prizadevajo za splošno ukinitev obveznega cepljenja.

Protesti po vzoru kanadskih so se razširili tudi v več drugih držav, vključno s Francijo, Nizozemsko, Švico, Avstralijo in Novo Zelandijo.

Danes se več sto vozil in tovornjakov pripravlja na vstop v Bruselj, kjer so sicer oblasti prepovedale napovedan protest. Ta je minuli konec tedna že potekal v Parizu, od koder se je okoli 1300 vozil nato napotilo proti belgijski prestolnici in do nedelje zvečer prispelo do mesta Lille, še piše AFP.

3HWDRl3GXLA

7aMCk0fESys

atQDJ52ERsM

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.