Izak Košir

 |  Mladina 7  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Težko je biti bog

Težko je biti bog
© Katja Markič

Težko je biti bog, Mala Drama, Ljubljana

Premiera 22/02 ob 20. uri

V okviru platforme Čakajoč Supermana, ki je del Drame Laboratorija, bo v torek, 22. februarja, premierno uprizorjen avtorski projekt Težko je biti bog po romanu Arkadija in Borisa Strugackega. Avtorja priredbe in prevajalca sta Nika Korenjak in Aljoša Živadinov Zupančič, ki je tudi režiser uprizoritve in se loteva vprašanj, kakšen bi bil naš svet, če bi umorili renesanso, kakšni bi bili ljudje, če bi nam bil odvzet humanizem, kako bi si še osmišljali svoje bivanje. Prvi ponovitvi predstave, v kateri igrajo Petra Govc, Maja Sever, Veronika Drolc, Jure Žavbi in Peter Frankl, bosta 23. in 24. februarja (prav tako ob 20. uri).

30. obletnica izbrisa: Zločin ne zastara, Galerija Alkatraz, Ljubljana

20/02—28/02

To nedeljo ob 19. uri bodo v metelkovski galeriji Alkatraz odprli razstavo o izbrisu. Nekaj dni kasneje, 26. februarja, bodo namreč minila natanko tri desetletja od izbrisa 25.671 prebivalk in prebivalcev Slovenije iz registra stalnega prebivališča. Ta sistematična kršitev človekovih pravic je naše sosede, sošolce, sodelavce pahnila v grozljivo stisko, na rob preživetja, mnogi med njimi so se naslednja desetletja borili za povrnitev protipravno odvzetih pravic. Iniciativa za pripravo 30. obletnice izbrisa želi z razstavo opozoriti, da se »kolektivna amnezija krivic in zločinov oblasti« ne sme pozabiti, »v upanju, da v prihodnje onemogočimo brisanje ljudi, prostorov in skupnosti«

Made in Maribor II, UGM Studio, Maribor

18/02 17.00—20.00

Druga razstava Made in Maribor predstavlja jedro mariborske ustvarjalne scene. Tokrat več kot 40 ustvarjalk in ustvarjalcev povezuje premislek o prostoru v najširšem možnem kontekstu, tako dobesednem kot likovnem in simbolnem. Med sodelujočimi umetniki in umetnicami so tudi Saša Bezjak, Matija Brumen, Nenad Cizl, Dragica Čadež, Ksenija Čerče, Andrej Brumen Čop, Peter Ferlan, Samo Pajek, Vlasta Zorko, Matjaž Wenzel in Borut Wenzel.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.