Uredništvo

 |  Politika

Slovensko-ukrajinsko društvo proti izkoriščanju vojne v politično-strankarske namene

Sredin (vladni) shod je bil po njihovem zatrjevanju organiziran brez soglasja soustanoviteljev društva

Zapis društva na Facebooku

Zapis društva na Facebooku
© Facebook

V Slovensko-ukrajinskem kulturnem društvu Ljubljana-Kijev podpirajo vsako javno izražanje proti vsaki vojni. "Načelno pa ne podpiramo izkoriščanja tragedij in vojn v politično-strankarske namene," so v odzivu na sredin shod v Ljubljani v podporo Ukrajini ob ruski invaziji zapisali na družbenem omrežju Facebook.

Sredin shod je bil po njihovem zatrjevanju v odzivu na družbenem omrežju Facebook, pod katerega sta se podpisala soustanovitelja društva Inna Demčenko Fröhlich in Jože Šimec, osebna odločitev predsednika društva Andrija Hevka, organiziran pa je bil brez soglasja soustanoviteljev društva.

"Nismo imeli ne pogovora ne dogovora. Ko bomo naslednjič dali pobudo za podoben shod, bomo povabili vse javne osebnosti in kulturne ustanove ter vsa društva."

"Nismo imeli ne pogovora ne dogovora. Ko bomo naslednjič dali pobudo za podoben shod, bomo povabili vse javne osebnosti in kulturne ustanove ter vsa društva," so zapisali.

Sredinega shoda v podporo Ukrajini na ljubljanskem Kongresnem trgu, ki sta ga soorganizirala še ukrajinska diaspora in ukrajinsko veleposlaništvo, se je udeležil vrh vlade s premierjem Janšo ter podpredsednikoma vlade, ministrom za obrambo Matejem Toninom in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom.

Že v torek pa je na Trgu republike potekal shod, prav tako v podporo Ukrajini, ki ga je podprlo več kot 30 organizacij civilne družbe.

Sporočilo slovenskoukrajinskega društva spodaj objavljamo v celoti.

Spoštovani,

Slovensko-ukrajinsko društvo podpira vsako javno izražanje proti vsaki vojni! V tem primeru tudi proti brutalnemu napadu Rusije na državo Ukrajino. Načelno pa ne podpiramo izkoriščanje tragedij in vojn v politično strankarske namene (v obeh smereh!).

Glavni namen našega društva je kultura v ožjem širšem smislu, posebno pa ohranjanje in uveljavljanje ukrajinskega in slovenskega jezika in še mnogo drugega.

Tako imenovani vseslovenski shod, ki je bil organiziran včeraj 2.3.22 ob 17 uri je osebna odločitev predsednika društva Ljubljana-Kijiv g.Andrije Hevke, brez soglasja soustanoviteljev društva. Nismo imeli ne pogovora ne dogovora.

Ko bomo naslednjič dali pobudo za podoben shod, bomo povabili vse javne osebnosti in kulturne ustanove ter vsa društva.

Inna Demchenko Fröhlich,
Jože Šimec,

soustanovitelja slovensko-ukrajinskega kulturnega društva "Ljubljana-Kyiv"

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.