Javno pismo

 |  Mladina 11  |  Pisma bralcev

Primer Jaše Jenulla

Računi za policijsko varovanje protestov, ki jih notranje ministrstvo razpošilja vrsti piscev prispevkov na Facebooku – pardon, organizatorjem neprijavljenih protestov – z notoričnim Jašo Jenullom na čelu, so osupljivo prenizki. Treba je upoštevati vrsto postavk, ki jih policijski računovodje bodisi niso obračunali bodisi so jih globoko podcenili. Zadnji račun v višini čez 34.000 EUR, ki ga je prejel omenjeni Jenull, najbrž ne pokrije niti nadur za konje, ki jih jahajo pripadniki policije in za policijske pse v spremstvu specialnih enot, da ne govorimo o vse višjih cenah prehrane za te uslužbence države.

Vsekakor je treba upoštevati, da oprema policistov, v kakršni se le-ti udeležujejo protestov, in kakršne doslej ni nabavila nobena prejšnja vlada, veliko stane, obračunati pa je treba še znatno zvišane stroške amortizacije zaradi intenzivne uporabe. Policisti v tej opremi, ljubkovalno poimenovani za »robokope«, kljubujejo verbalnim napadom protestnikov, hkrati pa jih ta oprema dobro varuje pri njihovem fizičnem obravnavanju raznih »bralcev Ustave«, nasprotnikov fašizma, po terminologiji ministra Hojsa znanih kot svetopisemske svinje in, končno, pri zatiranju napadalnih pacifistov, ki rušijo koncept obrambe države s pomočjo pol-milijardnih nakupov oklepnikov. Ali so pisci računov upoštevali vse te sestavine varovanja neprijavljenih protestov? Pomislimo še na porabo goriva za policijske oklepnike in rastočih cen energije, pa sredstev za razkuževanje maric po prevozu kužnih protestnic in protestnikov in še in še.

Kot državljanke in državljani zato pozivamo Ministrstvo za notranje zadeve k ponovnemu preračunu zadevnih stroškov. Kako naj namreč cenimo policijo, ki samo sebe in svoje plemenito delo tako nizko ceni?

Rado Bohinc, Lucija Čok, Božidar Flajšman, Spomenka Hribar, Polona Jamnik, Tea Jarc, Jaša Jenull, Dušan Keber, Bogomir Kovač, Vlado Miheljak, Boris A. Novak, Vesna Mikolič, Stane Pejovnik, Emil Milan Pintar, Jože Pirjevec, Barbara Rajgelj, Danijel Rebolj, Božo Repe, Rado Riha, Rudi Rizman, Svetlana Slapšak, Slavko Splichal, Darko Štrajn, Ivan Svetlik, Niko Toš, Vito Turk, Boris Vezjak (koordinacijska skupina)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.