Dva shoda, dve policiji

V prispevku »Dva shoda, dve policiji« avtorja Petra Petrovčiča je med drugim navedeno, da je bila policija na torkovem shodu prisotna v velikem številu, v polni bojni opremi, pripeljali so celo oklepnik za usmerjanje množic, v sredo prisotnosti policije ni bilo čutiti in za takšno različno ravnanje policije ni opravičljivo pojasnilo, da prvi shod ni bil prijavljen, drugi pa je bil. Policija pa, da dela zgolj po nareku vladajočih političnih strank. Uvodoma pojasnjujemo, da policija nikomur ne ovira pravice do mirnega zbiranja, prav tako ostro zavračamo kritike, da deluje po nareku političnih strank. Policisti svoje naloge opravljajo profesionalno in zakonito, da preprečijo zaznana kazniva dejanja ali prekrške, ter zaščitijo življenje in premoženje ljudi, pri svojem delu pa so avtonomni in ravnajo skladno s pozitivno zakonodajo. V praksi je več primerov, ko posamezniki, civilne iniciative ali organizacije na različne načine k zbiranju pozivajo javnost (najpogosteje preko socialnih omrežij), shodov oziroma prireditev pa ne prijavijo. To pomeni, da organizator ni poskrbel za varnostne ukrepe (kot je npr. rediteljska služba ali zagotavljanje prepovedi prinašanja nevarnih predmetov), ni priskrbel dovoljenja za zapore cest, ni seznanil javnosti s programom in podobno.

V skladu z zakonom v takšnih primerih za red skrbijo policisti. Če je zbiranje prijavljeno in je organizator znan, pomeni da policija lahko z njim sodeluje in mu tudi pomaga pri izvedbi predvidenega programa, daje nasvete in se tudi ustrezno pripravi za varovanje. S tem lahko policija zagotavlja varno in mirno uveljavljanje ustavno zagotovljene pravice do javnih zbiranj udeležencem in tudi organizatorjem. Varovanje policije poteka po v naprej pripravljenem načrtu, ki vključuje vse vidike, da je varnost vseh zagotovljena v največji možni meri. Policisti so v minulem letu ob varovanju neprijavljenih shodov večkrat zaznali tako posamične kot množične kršitve javnega reda ali kršitve, ko je bil zaradi shodov oviran promet. Zato smo v petek, 4. 3. 2022, preko medijev kot že prej, ponovno pozvali vse organizatorje, naj javna zbiranja prijavijo skladno z Zakonom o javnih zbiranjih (ZJZ).

Lepo pozdravljeni.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.