Lara Paukovič  |  foto: Borut Krajnc

 |  Mladina 15  |  Kultura

»Mali bogovi se igrajo z našimi življenji«

Pisatelj in dramatik Dino Pešut, eden najboljših hrvaških avtorjev mlajše generacije, o vojni, strahu, prilagodljivem konceptu mladosti in kančku upanja, ki ga moramo obdržati v kriznih časih

»Milenijci se bomo morali počasi sprijazniti s tem, da nismo več mladi,« pravi pisatelj Dino Pešut, ki je bil rojen leta 1990.

»Milenijci se bomo morali počasi sprijazniti s tem, da nismo več mladi,« pravi pisatelj Dino Pešut, ki je bil rojen leta 1990.
© Borut Krajnc

Dino Pešut (1990) sodi med najvidnejše hrvaške literarne ustvarjalce mlajše generacije. Dramatik, pisatelj in pesnik se je marca mudil na rezidenčnem bivanju v Ljubljani, med drugim je na festivalu Fabula predstavljal svoj drugi roman Očetov sinko, v Mini teatru pa so uprizorili njegovo dramo Granatiranje, vojno ljubezensko zgodbo, ki je ta hip zaradi svetovnega dogajanja še posebej aktualna. Pešut ni le nadarjen, duhovit, prodoren pisec literarnih del, v katerih se izkušnja milenijskega življenja spaja z izkušnjo življenja znotraj LGBTQ-skupnosti, temveč prav tako luciden mislec in opazovalec, ki zelo dobro razume zgodovinski trenutek, v katerem smo, svež uvid pa ponuja tudi v razumevanje svoje generacije.

Težko se danes pogovarjava o družbenem dogajanju, ne da bi se dotaknila rusko-ukrajinske vojne. Rojeni ste tik pred vojnami v nekdanjih jugoslovanskih republikah, ta je bila tudi na Hrvaškem brutalna. O njej ste pisali v dramskem besedilu Granatiranje. Se vam zdi, da trenutno vojno v Ukrajini doživljate drugače kot preostanek Evrope, ki je že skorajda pozabil na jugoslovanski konflikt? 

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.