Izak Košir

 |  Mladina 16  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Matej Povše

Matej Povše: To je vojna!, Osrednji atrij Mestne hiše, Ljubljana

Do 08/05

Fotograf Matej Povše je posnel serijo fotografij o vojni, v kateri ni junakov, temveč zgolj žrtve. Tudi avtor sam si ne pripisuje nikakršne hrabrosti, ker je bil v minulih tednih v nemirni Ukrajini priča pretresljivim dogodkom – ti žal še vedno potekajo – in ker jih je zapisoval s svetlobo. Njegovo sporočilo po tritedenskem obisku mest Kijev in Lvov, kjer so nastale razstavljene fotografije, je zgolj: Nikoli več.

Hidra, Španski borci, Ljubljana

Premiera 22/04 ob 20. uri

Plesna predstava Hidra je epilog trilogije Cement, ki sta jo avtorja, režiser Sebastijan Horvat in dramaturg Milan Ramšak Marković, predstavila v Zagrebu, Beogradu in Ljubljani. Tri predstave, ki so nastale v enem letu, predstavljajo tri raznolike pristope k podobnim tematikam, tokratna predstava, ki je plesna, pa izhaja iz odlomka besedila Cement, v katerem lahko prepoznamo odmev težav, s katerimi se je nemški književnik in režiser Heiner Müller zagotovo srečeval v času zgodovinske mrtve točke, na kateri je bil svet pred padcem berlinskega zidu. Na eni strani se razkriva skoraj popolna kontinuiteta družbene elite iz časa nacizma, na drugi strani pa mit o socialističnem junaku delavskega razreda in revolucije

Izven okvirja, Galerija Cankarjevega doma, Ljubljana

Do 02/10

Delovanje Kluba neodvisnih slovenskih likovnih umetnikov, v katerem je delovalo 14 pomembnih slovenskih umetnikov tistega časa (Zoran Didek, Boris Kalin, Zdenko Kalin, Stane Kregar, France Mihelič, Zoran Mušič, Nikolaj Omersa, France Pavlovec, Nikolaj Pirnat, Marij Pregelj, Karel Putrih, Maksim Sedej, Frančišek Smerdu in Evgen Sajovic), je odločilno zaznamovalo umetnost med obema vojnama. Nato so Neodvisni sooblikovali povojno umetnost in kulturo ter postali prvi profesorji na ljubljanski likovni akademiji. Nekatere njihove umetnine bodo tokrat prvič na ogled v javnosti, prav s to razstavo pa bo tudi prvič podrobneje predstavljeno delovanje skupine Neodvisnih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.