Luka Volk

 |  Mladina 19  |  Politika

Kaj berejo poslanke in poslanci

Poslanska knjižnica

© Flickr

Da poslanci ostajajo karseda na tekočem s stvarmi, skrbi tudi specialna knjižnica državnega zbora – in za nakup novih publicističnih del je bilo v zadnjih dveh letih namenjenih skoraj 20 tisoč evrov. Kaj vse novega so torej v teh dveh letih lahko brali predstavniki ljudstva?

Kot odgovarjajo iz državnega zbora, je poslanstvo knjižnice predvsem »trajno in nemoteno izvajanje knjižnične dejavnosti v podporo dela državnega zbora« ter »zadovoljevanje strokovnih, informacijskih, izobraževalnih, raziskovalnih in kulturnih potreb predvsem notranjih uporabnikov«. Za ta namen knjižnica nakupuje novo gradivo in vzdržuje bogat izbor publicističnih del. Ob tem še poudarjajo, da knjižnica »vodi neodvisno in samostojno nakupno politiko, ki izhaja iz njenega poslanstva in iz njenih dejavnosti. Upravljanje zbirke poteka na podlagi strokovnega izbora.«

Strokovni izbor knjižnice je v mandatu zadnje vlade recimo presodil, da bi njenim uporabnikom koristila knjiga Rada Pezdirja Vzporedni mehanizem globoke države, pa recimo knjigi Zapisi konservativnega liberalca Jožeta Biščaka ter Policist in politik Vinka Gorenaka, ki ju je izdala založba Nova obzorja, in kar tri publikacije Igorja Omerze: Udba in akcija Sever, Velikani slovenske osamosvojitve in UDBA ter Pravi obraz Janeza Stanovnika.

Desnica je tudi v preteklosti v knjižnici državnega zbora rada prebirala pisce iz svojih vrst; tako na knjižnih policah lahko najdemo tudi publikacije (nekdanjih) poslancev SDS Mira Petka, Mihe Brejca in Dejana Kaloha. Kakopak ne manjkajo niti knjige Janeza Janše, med njimi verjetno najbolj znana – Noriško kraljestvo.

Čeprav je knjižnica nekoliko drugačna od tistih, ki jih pogosteje obiskujemo navadni smrtniki, pa v njej veljajo enaka pravila. Branku Grimsu je tako pred leti že grozil postopek izterjave, ker nekaj deset knjig v knjižnico ni vrnil več kot tri leta. Še bolj predrzen pri izposojanju pa je bil Zmago Jelinčič, ki pred desetletjem ni želel vrniti kar 114 knjig v vrednosti dobrih 10 tisoč evrov. A ker je državno odvetništvo pravdo vložilo zoper Jelinčiča in ne zoper stranko, je zadeva padla.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.