Prazni zapori

Spoštovani.

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij vas na podlagi 26. in 27. člena Zakona o medijih prosi za objavo popravka, vezanega na članek z naslovom »Prazni zapori«, ki ste ga v Mladini objavili dne 6. 5. 2022. V pričujočem prispevku so objavljene netočne informacije, zavajajoč pa je že naslov prispevka.

Svet Evrope je nedavno objavil statistiko SPACE I - Council od Europe Annual Penal Statistics, ki glede zasedenosti zaporov zajema podatke na presečni datum 31. januar 2021. V tem času je bil v Republiki Sloveniji v veljavi interventni zakon - Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP), ki je med drugim glede izvrševanja zaporne kazni uveljavil ukrepe, ki so se izkazali kot učinkoviti že v prvem valu epidemije in so naslavljali težavo prezasedenih zaporskih zmogljivosti. Z ukrepom prekinitev zaporne kazni, s predčasnimi odpusti s prestajanja kazni zapora in začasnim nepozivanjem sodišč na nastop kazni, smo lahko učinkoviteje in v skladu z varnostnimi standardi zasledovali cilj preprečitve širjenja COVID-19. Pred uveljavitvijo določb interventne zakonodaje in tudi po izteku veljavnosti teh določb, pa so bile zaporske zmogljivosti zopet prezasedene.

Poudarjamo, da so ukrepi v interventni zakonodaji v času epidemije začasno omilili težavo prezasedenosti slovenskih zaporov, nikakor pa je niso odpravili. Dodajamo aktualen podatek, da je trenutna zasedenost vseh zavodov za prestajanje kazni zapora v Republiki Sloveniji 107 %.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.