IK, STA

23. 5. 2022  |  Svet

»Virus opičjih koz ni bolezen gejev«

Del medijev širi dezinformacije o bolezni ter stigmatizira LGBT+ skupnost, ki je zelo proaktivna pri odzivanju na nenavadne simptome

UBcMJhg9Rw0

Andy Seale, svetovalec WHO pri programih v zvezi s spolno prenosljivimi boleznimi, je poudaril, da, četudi lahko pride do okužb prek spolnih odnosov, "opičje koze niso spolno prenosljiva bolezen".

"Četudi vidimo primere okužb med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, to ni bolezen gejev," poudarja Seale, ki je to statistiko pripisal dejstvu, da gre za del populacije, ki je zelo proaktiven pri odzivanju na nenavadne simptome, še navaja AFP. LGBT+ organizacije po svetu so že poudarile, da gre za neupravičeno stigmo istospolno usmerjenih, saj del medijev nekritično in nepreverjeno širi dezinformacije o bolezni. Primere spornega poročanja smo lahko zasledili tudi v nekaterih slovenskih medijih.

Bolezen lahko postane endemična tudi v Evropi, a situacija je obvladljiva

"Če pride do prenosa virusa opičjih koz na živali, lahko ta bolezen postane endemična tudi v Evropi," so sporočili iz Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC). Iz Svetovne zdravstvene organizacije pa sporočajo, da se prenose okužb v državah, kjer ta bolezen ni endemična, lahko ustavi.

Po besedah direktorice ECDC Andree Ammon pri vseh dosedanjih potrjenih primerih beležijo blage simptome. Četudi je poudarila, da je nevarnost širjenja med splošno populacijo zelo nizka, pa je dodala, da je "verjetnost nadaljnjih prenosov okužb med ljudmi z več spolnimi partnerji visoka".

Maria Van Kerkhove, ki je pri WHO pristojna že za tehnično vodenje v odzivanju na covid-19, je v ponedeljek izrazila prepričanje, da je situacija glede opičjih koz obvladljiva, rekoč da se prenos okužb med ljudmi lahko ustavi v državah, kjer ta bolezen ni endemična.

Po njenih besedah je WHO doslej skupno zabeležil 200 primerov potrjenih okužb oz. sumov na okužbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okužbe z virusom opičjih koz so bile v zadnjem tednu tako zabeležene v Evropi, Severni Ameriki in Avstraliji. Po sobotnih podatkih WHO so laboratoriji v 12 različnih državah zunaj endemičnega območja poročali o sumih okužb. 

Rosamund Lewis iz WHO je dejala, da so v preteklih letih že beležili okužbe z virusom opičjih koz zunaj endemičnih držav, a dodala, da je tokrat prvič prišlo do številčnih okužb med ljudmi, ki niso potovali na endemična območja.

Strokovnjakinja WHO je sporočila, da še vedno ni znano, če je virus morebiti mutiral, je pa izrazila prepričanje, da je to zelo malo verjetno, češ da so takšni virusi ponavadi stabilni.

Pri ECDC so izpostavili mlade otroke, nosečnice in bolnike z imunosupresijo kot ljudi, pri katerih lahko okužba izzove težje simptome.

"Četudi vidimo primere okužb med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, to ni bolezen gejev."

Andy Seale,
svetovalec WHO pri programih v zvezi s spolno prenosljivimi boleznimi

Opičje koze so endemične v 11 afriških državah. Nedavno je bilo odobreno cepivo, ki ščiti pred okužbo s tem virusom, a je še nedostopno širši javnosti. Dobro zaščito pred okužbo sicer nudi tudi cepivo proti črnim kozam.

Do prenosa okužbe med ljudmi lahko pride ob stiku s kožnimi ranami okuženega ali ob stiku z materiali, ki so se dotikali kože okuženega. Prav tako lahko pride do okužbe z izmenjavo telesnih tekočin ali kapljično. Simptomi pri okužbi z virusom opičjih koz so lahko blagi ali resni. Sprva se pojavijo simptomi, podobni gripi, kot so vročina, bolečine v mišicah in otekle bezgavke. Pozneje pa lahko pride do izpuščajev in ran, ki so občasno tudi boleče.

0UA_g7Z-7zQ

-a0mpiiUW_Y

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.