STA

24. 5. 2022  |  Svet

»Zaščita naših vrednot je pomembnejša od dobička«

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je poudaril, da je svoboda pomembnejša od svobodne trgovine

"Trgovanje z avtoritarnimi režimi, kot sta Rusija in Kitajska, ogroža varnost Zahoda," je po poročanju tujih tiskovnih agencij na Svetovnem gospodarskem forumu v švicarskem Davosu danes dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. "Svoboda je pomembnejša od svobodne trgovine," je dodal.

Stoltenberg je dejal, da vojna v Ukrajini kaže, kako lahko gospodarski odnosi z avtoritarnimi režimi ustvarijo ranljivosti, kot primer pa izpostavil uvoz ruskih fosilnih goriv v Evropsko unijo.

Po njegovih besedah gre za Rusijo, pa tudi za Kitajsko. Kitajski avtoritarni režim po njegovem ne deli vrednot držav članic Nata in spodkopava mednarodni red, ki temelji na pravilih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Jaz in mnogi med nami smo si trdo prizadevali za globalizirano gospodarstvo. Zdaj pa je treba priznati, da gospodarske odločitve vplivajo na varnost. Zaščita naših vrednot je pomembnejša od dobička," je poudaril Norvežan.

"Jaz in mnogi med nami smo si trdo prizadevali za globalizirano gospodarstvo. Zdaj pa je treba priznati, da gospodarske odločitve vplivajo na varnost. Zaščita naših vrednot je pomembnejša od dobička."

Jens Stoltenberg,
generalni sekretar Nata

Stoltenberg je dejal, da sicer ne nasprotuje trgovini s Kitajsko, hkrati pa je pojasnil tudi omejitve. "Prosta trgovina nam je vsem prinesla veliko blaginje in bogastva, težava pa je v tem, da del te gospodarske interakcije z avtoritarnimi režimi ogroža našo varnost," je pojasnil.

Stoltenberg je v nagovoru na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu izrazil tudi optimizem, da bodo turški zadržki glede pridružitve Finske in Švedske vojaškemu zavezništvu odpravljeni. Norvežan je prepričan, da bo našel način za rešitev problema, navaja dpa.

"Prosta trgovina nam je vsem prinesla veliko blaginje in bogastva, težava pa je v tem, da del te gospodarske interakcije z avtoritarnimi režimi ogroža našo varnost."

Jens Stoltenberg,
generalni sekretar Nata

Švedska in Finska bosta poslali delegaciji v Ankaro v upanju, da bosta odpravili nesoglasja s Turčijo, ki nasprotuje njuni prošnji za vstop v Nato, je danes povedal finski zunanji minister Pekka Haavisto.

Glede Turčije je Stoltenberg dodal, da je tudi njen položaj na mejah z Irakom in Sirijo strateškega pomena za celoten Nato. Po njegovih besedah se je zdaj treba sestati in poiskati pravo pot naprej.

ruwE0qmT4oo

p35JA2bLjaw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.