DK, STA

25. 5. 2022  |  Svet

ZDA: »Severno Korejo pozivamo, naj se vzdrži nadaljnjih provokacij«

Severna Koreja izstrelila tri rakete, ZDA pozivajo k dialogu

Severnokorejski predsednik Kim Jong-un

Severnokorejski predsednik Kim Jong-un
© Wikimedia Commons

Severna Koreja je danes proti Japonskemu morju izstrelila tri balistične rakete, je sporočil generalštab vojske Južne Koreje. Rakete so bile izstreljene iz bližine Pjongjanga in so padle v morje ob obali Severne Koreje. ZDA so nov raketni poskus Severne Koreje obsodile in Pjongjang pozvale, naj se raje odloči za dialog.

Nov raketni poskus Severne Koreje prihaja le dan po tem, ko je Joe Biden končal svoj prvi obisk v Aziji v vlogi predsednika ZDA. V Južni Koreji domnevajo, da je bila ena od treh balističnih raket medcelinska, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Takšna poteza Pjongjanga je bila pričakovana že v času Bidnovega večdnevnega obiska v Južni Koreji in na Japonskem. Severna Koreja je letos že večkrat kršila resolucije Varnostnega sveta ZN, ki ji sicer prepovedujejo tovrstne izstrelitve.

Japonski obrambni minister Nobuo Kishi je sporočil, da je izstrelitev nedopustna provokacija, podobni odzivi prihajajo iz ZDA in Južne Koreje. "ZDA obsojajo večkratne izstrelitve balističnih raket," je v torek pozno zvečer po washingtonskem času sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta.

Dejal je še, da so izstrelitve jasna kršitev številnih resolucij Varnostnega sveta ZN in grožnja za regijo. "Severno Korejo pozivamo, naj se vzdrži nadaljnjih provokacij ter se vključi v trajen in vsebinski dialog," je dejal. Bidnova administracija je že večkrat pozvala k dialogu s Severno Korejo, vendar brez uspeha.

ZDA in Južna Koreja v odgovor na provokacije Severne Koreje načrtujeta razširitev skupnih vojaških vaj na območju, kar ima Pjongjang prav tako za provokacijo. Čeprav ZDA v svojih javnih obsodbah Severne Koreje ostajajo zadržane, so si prizadevale za zaostritev sankcij prek Varnostnega sveta ZN, toda diplomati pravijo, da bosta Kitajska in Rusija blokirali kakršne koli potencialne ukrepe.

NmCHEn4ggPo

E1sMRwuABOE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.