STA

 |  Svet

Obtožnica proti skrajno desni skupini

Ameriški zvezni tožilci so vložili obtožnico proti vodji Ponosnih fantov (Proud Boys) Henryju Tarriu in še štirim drugim članom te skrajne desničarske organizacije

Ameriški zvezni tožilci so v ponedeljek vložili obtožnico proti vodji Ponosnih fantov Henryju Tarriu in še štirim drugim članom te skrajne desničarske organizacije, ki podpira bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa. Očitajo jim kovanje zarote za upor proti državi z napadom na zvezni kongres 6. januarja lani.

Z organiziranim napadom naj bi skušali kongresu preprečiti formalno potrditev volilne zmage demokrata Josepha Bidna na predsedniških volitvah novembra 2020.

Tarrio, ki formalno ni več predsednik skupine, v času napada na kongres ni bil v Washingtonu, ker so ga dva dni prej aretirali zaradi vandaliziranja transparenta skupine Črna življenja štejejo na zgodovinski cerkvi v Washingtonu. Kljub temu naj bi na daljavo vodil napad Ponosnih fantov na kongres.

Poleg njega so obtoženi še Ethan Nordean, Joseph Biggs, Zachary Rehl in Dominic Pezzola. Vseh pet se že sooča tudi z drugimi obtožbami v povezavi z napadom na kongres v Trumpovem imenu. Sodni proces se bo začel avgusta v Washingtonu.

Zvezni tožilci so doslej podobne obtožnice vložili že proti članom protivladne milice Varuhi prisege in njenemu ustanovitelju Stewartu Rhodesu. Doslej so trije priznali krivdo in sodelujejo s preiskavo. V primeru obsodbe za zaroto za upor je zagroženih do 20 let zapora.

epRGvuiPjI8

aSnrx7iFdSE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.