Vanja Pirc

 |  Mladina 24  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Vladimir Makuc: Požgan dom (1961)

Vladimir Makuc: Požgan dom (1961)
© Z dovoljenjem GBJ

Vladimir Makuc: Retrospektiva, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki

Do 02/10

V Galeriji Božidar Jakac je na ogled retrospektivna razstava Vladimirja Makuca (1925– 2016), enega najbolj ikoničnih likovnih umetnikov na Slovenskem, ki je bil predan primorski oziroma kraški krajini, motivom živali in nenehnemu iskanju svobode. Razstavo so v Kostanjevici na Krki pripravili po tem, ko so prejeli obsežno donacijo Makučevih grafičnih del, a četudi je bil prvenstveno znan kot mojster grafične umetnosti, je nenehno raziskoval in spreminjal tok svojega avtorskega izraza, zato ga tudi razstava predstavi širše. Vpogledamo lahko v njegov celoten opus in vse razvojne faze njegove izrazito interdisciplinarne prakse, ki sega tudi na področja risbe, slikarstva, kiparstva, keramike in različnih hibridnih tehnik.

Poletna muzejska noč, muzeji po vsej Sloveniji

18/06 ob 18. uri

Slovenski muzeji in galerije ob prihodu poletja že tradicionalno obiskovalcem odprejo vrata pozno v noč. Tako bo tudi letos in v petek, 18. junija, nas vabijo, da si njihove stalne in občasne razstave ogledamo med 18. uro in polnočjo. Posebej dejavno, tudi za otroke in družine, bo na muzejski ploščadi na ljubljanski Metelkovi. Tam domujejo štirje muzeji, ki bodo ob razstavah (denimo razstavi Če bi gozdovi govorili, bi se od žalosti posušili v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, ki jo je Nika Autor pripravila v sodelovanju z Obzorniško fronto) med drugim postregli še s filmom (Štigličevim Tistega lepega dne v filmskem muzeju Slovenske kinoteke) in koncertom (Fake Family v Slovenskem etnografskem muzeju).

Mala Kline: Venera, Med ujetostjo in letenjem, Kino Šiška, Ljubljana

Premiera 20/06 ob 20. uri

Performerka, plesalka, koreografinja in publicistka Mala Kline je novo predstavo utemeljila na sloviti Botticellijevi sliki Rojstvo Venere, ki prikazuje trenutek vznika boginje iz morske pene. Rojstvo Venere se zgodi kot rez, ki loči nebo in zemljo in tako ustvari vmesni prostor, v katerem stvarstvo nenehno postaja. Brez reza namreč ni ne pogleda ne stvarjenja. Le inercija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.