STA

23. 6. 2022  |  Svet

Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatk za članstvo v EU

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je zapisal, da je to zgodovinski trenutek

sss

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel
© EP / EU / Flickr

upI9O6cNsCI

Voditelji članic Evropske unije so danes na vrhu v Bruslju Ukrajini in Moldaviji podelili status kandidatk za članstvo v EU, je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Dodal je, da gre za zgodovinski trenutek.

"Dogovor. Vrh EU je Ukrajini in Moldaviji pravkar podelil status kandidatk za članstvo v EU. To je zgodovinski trenutek," je na Twitterju zapisal Michel.

Dodal je, da današnji dan predstavlja ključen korak na poti teh dveh držav v EU. Ob tem je čestital ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu in moldavski predsednici Maii Sandu.

Voditelji so obenem priznali evropsko perspektivo Gruzije. Status kandidatke za članstvo pa so ji pripravljeni podeliti, ko bo naslovila manjkajoče prednostne naloge, je še sporočil Michel.

"Gre za zelo močno sporočilo enotnosti in odločnosti v geopolitičnem smislu," je povedal kasneje na novinarski konferenci.

"Gre za zelo močno sporočilo enotnosti in odločnosti v geopolitičnem smislu."

Charles Michel,
predsednik Evropskega sveta

Da gre za močno sporočilo Evrope, meni tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je poudaril, da EU že ves čas ruske invazije na Ukrajino sprejema hitre, zgodovinske in enotne ukrepe.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je poudarila, da je danes prelomen trenutek in zelo dober dan za Evropo.

"Ne more biti boljšega znaka upanja za državljane Ukrajine, Moldavije in Gruzije v teh težkih časih," je dejala in poudarila, da so vse tri države del evropske družine.

Izrazila je prepričanje, da bo današnja odločitev Evropskega sveta prispevala h krepitvi vseh, tako Ukrajine, Gruzije in Moldavije, kot tudi EU.

"Ne more biti boljšega znaka upanja za državljane Ukrajine, Moldavije in Gruzije v teh težkih časih."

Ursula von der Leyen,
predsednica Evropske komisije

Povedala je še, da morajo vse tri države narediti svojo domačo nalogo pred nadaljevanjem pristopnega procesa, vendar je prepričana, da bodo vse delale, kolikor hitro bodo lahko, in da bodo dale vse od sebe, da bi uresničile potrebne reforme.

Ukrajina mora glede na pretekli teden objavljeno mnenje komisije sprejeti reforme na področjih imenovanja ustavnih sodnikov, svobode medijev in pranja denarja ter okrepiti boj proti korupciji.

Moldavija pa mora dokončati ključne korake pri celoviti reformi pravosodnega sistema, okrepiti boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu ter izboljšati javne storitve, je v mnenju zapisala Evropska komisija.

Vrh EU je sicer v danes sprejetih sklepih glede Ukrajine znova obsodil rusko agresijo in Ukrajini zagotovil nadaljnjo pomoč, tako finančno, gospodarsko kot vojaško.

Rusijo je obsodil, da hrano uporablja kot orožje, in dodal, da je s tem edina odgovorna za globalno krizo na področju prehranske varnosti. Moskvo je pozval, naj preneha z napadi na kmetijsko infrastrukturo ter odpravi blokado pristanišča v Črnem morju, da bo mogoče izvažati žito iz Ukrajine.

JXpBj2NDfWc

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.