Vanja Pirc

 |  Mladina 26  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Gilberto Gil

Gilberto Gil

Jazz festival Piran/ Portorož, Avditorij, Portorož

Do 02/07 in nato spet 14/07

V portoroškem Avditoriju so na pobudo Braneta Rončela (in ob 25. obletnici Turističnega združenja Portorož) v maju že gostili dva odlično obiskana koncerta jazzovskih prvoligašev, zdaj pa so pripravili še jazz festival, za katerega Rončel pravi, da »petsto kilometrov naokrog takšnega ni«. V petek, 1. julija, lahko ujamete še svetovno prepoznavnega saksofonista Kennyja Garetta, in v soboto, 2. julija, največjega virtuoza harmonike in bandoneona Richarda Galliana. Še ena poslastica pa sledi 14. julija, ko bo nastopil veliki brazilski glasbenik in politični aktivist Gilberto Gil, ki je bil med letoma 2003 in 2008 tudi brazilski minister za kulturo. Oder bo delil s kar enajstimi člani svoje družine.

5. Festival kulture Kostanjevica, več prizorišč, Kostanjevica na Krki

02/07-09/07

Festival kulture Kostanjevica bo največ pozornosti tudi letos namenil odrskim uprizoritvam in koncertom. Ogledali si bomo lahko denimo performans Skupaj Leje Jurišić in Marka Mandića ter predstavo Predsednice Nine Ramšak Marković. Med glasbenimi gosti napovedujejo Matter, Urban & 4, Moveknowledgement, Vazza in številne druge, čast, da festival odpre, pa bo tokrat pripadla Radetu Šerbedžiji, ki sodi med mednarodno najbolj uveljavljene igralce iz prostora nekdanje Jugoslavije in je tudi avtor šestih odmevnih plošč. Obetajo se še projekcija mladinskega filma Rahele Pirc Jagrič Vesolje med nami, literarni zajtrk z Esadom Babačićem, razstava študentov, okrogle mize in številne delavnice.

S kulturo proti žici, Kamp Lovšin, Križevska vas

02/07 med 12. in 22. uro

Mestna skupnost Metlika, Zavod za turizem, kulturo, šport in mladino Metlika, Slovensko mladinsko gledališče in Ambasada Rog v prizadevanjih, da bi končno odstranili ograjo ob mejni reki Kolpi, zaradi katere je v sedmih letih umrlo na desetine beguncev, na tisoče pa jih je bilo nasilno izgnanih, vabijo na druženje ljudi z vsega sveta. Začinili ga bodo s spustom po reki Kolpi (ta bo ob 12. uri), piknikom (ob 15. uri), predstavitvijo knjige Tukaj smo s pričevanji beguncev (ob 17. uri) in predstavo Gejm Žige Divjaka (ob 19. uri).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.